FIFA erkent 'corrupte' fout: Ze hadden het moeten teruggeven
"Men had de horloges niet mogen aanbieden"

FIFA erkent 'corrupte' fout: "Ze hadden het moeten teruggeven"

18-09-2014 16:36

Tientallen bestuurders van de FIFA hebben zich schuldig gemaakt aan het overtreden van de ethische code. Tijdens het WK kregen 27 hoge heren van de wereldvoetbalbond een peperduur horloge cadeau, die door 24 werd aangenomen.

De bobo's hebben nu van de ethische commissie van de FIFA de opdracht gekregen om de horloges in te leveren. Doen zij dat voor 24 oktober, dan worden ze niet vervolgd. Dat laat de bond op de officiële website weten. De horloges worden vervolgens gedoneerd aan een goed doel.

"De CBF (de Braziliaanse voetbalbond, red.) had de horloges niet mogen aanbieden en de mensen die de goederen cadeau kregen, hadden meteen moeten controleren waar het om ging", meldt de FIFA in een verklaring. "Vervolgens hadden zij het horloge moeten teruggeven of het moeten rapporteren."

Niet alleen de bestuurders van de FIFA kregen de goodiebag met een horloge van 20.000 euro (ingekocht voor zo'n 7.500 euro), ook vertegenwoordigers van de 32 WK-deelnemers ontvingen zo'n tas. In totaal werden er 65 presentjes uitgedeeld.

Bestuurders van de FIFA mogen geen cadeaus ontvangen die 'meer dan symbolische waarde' hebben, zo luidt de ethische code van de FIFA. "Officials moeten zich bewust zijn van de importantie van hun taak en daar verantwoordelijkheid voor nemen."