Slordig PSV doet zichzelf met minimale zege tekort in Europa League
Eindhovenaren missen kans op kans, maar winnen wel: 1-0

18-09-2014 20:48
16

PSV is de Europa League met een overwinning gestart. De Eindhovenaren waren in eigen huis niet twee, maar misschien wel drie klassen te sterk voor Estoril Praia. De 1-0 overwinning was dan ook een bijzonder magere afspiegeling van de verhoudingen op het veld.

Exact veertig jaar na de grootste overwinning ooit in Europa, is PSV het hoofdtoernooi van de Europa League begonnen met een magere zege op Estoril. Luuk de Jong maakte donderdag vanaf 11 meter het enige doelpunt in het halflege Philips Stadion, waar het vier decennia geleden 10-0 werd tegen een Noord-Ierse club. Het elftal van trainer Phillip Cocu ontsnapte in de tweede helft aan de gelijkmaker.

Na twee jaar waarin het Europese seizoen van PSV er al bij de winterstop op zat, wil Cocu met zijn ploeg graag weer eens de groep overleven. Met Estoril, Panathinaikos en Dinamo Moskou als tegenstanders weten de Brabanders dat ze thuis in ieder geval de punten moeten pakken. PSV had donderdag bovendien wat recht te zetten na de nederlaag zaterdag bij PEC Zwolle, de eerste van dit seizoen (3-1). Bovenop die zeperd kwam ook nog eens de liesblessure van Memphis Depay, die daardoor zo'n twee maanden aan de kant staat.

Cocu koos tegen Estoril voor Jürgen Locadia als vervanger van PSV's topschutter en smaakmaker. Locadia, veel meer een spits dan linksbuiten, kon het gemis van Depay echter niet verbloemen. Hoewel de thuisclub de wedstrijd op alle fronten domineerde, miste het de creatieve ingevingen van een speler als Depay. De ploeg van Cocu kon daardoor amper afstand nemen van de Portugezen, die in de tweede helft zelfs een paar keer dichtbij de gelijkmaker waren.

PSV miste naast Depay ook de Mexicaanse middenvelder Andrés Guardado, die werd vervangen door Jorrit Hendrix. De start was veelbelovend, want binnen een halve minuut stond het al bijna 1-0. De vrijstaande De Jong tikte de bal echter tegen de Portugese keeper aan. Na 25 minuten kwam PSV verdiend op voorsprong, na mistasten van de Portugese aanvoerder Bruno Miguel en een overtreding van Mano op Adam Maher. De Jong schoot de thuisclub vanaf 11 meter op 1-0.

Daar bleef het bij, ook omdat een doelpunt van Georginio Wijnaldum werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. De beste kansen in de tweede helft waren opvallend genoeg voor Estoril, dat weliswaar heel matig voetbalde, maar PSV daarmee ook een beetje in slaap leek te sussen. De aanvallers Bruno Lopes en Kuca verzuimden echter te profiteren. (ANP)