UEFA wijst Amsterdam aan als speelstad EK 2020, finale valt Wembley ten deel

UEFA wijst Amsterdam aan als speelstad EK 2020, finale valt Wembley ten deel

19-09-2014 13:16
12

Amsterdam is één van de dertien speelsteden van het EK 2020. Dat maakte de UEFA vrijdag bekend in Geneve. In de Amsterdam Arena worden drie groepswedstrijden en één achtste finale afgewerkt. Het Nederlands elftal zal, wanneer het zich weet te plaatsen voor 'Europa's EK', minimaal twee thuiswedstrijden in de groepsfase afwerken in de hoofdstad. De finale en de halve finales van het EK worden gespeeld in Londen. Wembley werd door de UEFA verkozen boven de Allianz Arena in München.

In München (Duitsland), Baku (Azerbeidzjan), Sint-Petersburg (Rusland) en Rome (Italië) worden drie groepswedstrijden en één kwartfinale afgewerkt tijdens het toernooi. Kopenhagen (Denemarken), Boekarest (Roemenië), Dublin (Ierland), Bilbao (Spanje), Boedapest (Hongarije), Brussel (België) en Glasgow (Schotland) kregen net als Amsterdam drie groepswedstrijden en een wedstrijd in de achtste finales toegewezen. Cardiff (Wales), Skopje (Macedonië), Minsk (Wit-Rusland), Sofia (Bulgarije), Jeruzalem (Israël) en Stockholm (Zweden) bleven met lege handen achter.

Toelichting EK 2020
De wedstrijden van het EK 2020 worden over dertien steden verspreid door heel Europa gespeeld ter ere van het zestigjarig bestaan van het eindtoernooi. In totaal ontving de UEFA negentien zogeheten bids. De Europese voetbalbond verdeelde twaalf 'standaardpakketten' (drie groepswedstrijden en één kwartfinale of één achtste finale) onder de inzendingen. Londen en München waren de enige twee kandidaten voor het 'finalepakket', bestaande uit de halve finales en de finale.

De Amsterdam Arena kwam niet in aanmerking voor het finalepakket, doordat het stadion niet voldeed aan de UEFA-eis van een capaciteit van minimaal zeventigduizend zitplaatsen. Die grens ligt voor de kwartfinales bij zestigduizend plaatsen, voor de achtste finales is een capaciteit van vijftigduizend zitplaatsen benodigd. Het eerstvolgende EK, in 2016, vindt plaats in Frankrijk. Aan dit toernooi nemen voor het eerst 24 in plaats van 16 landen deel.

Voor het EK 2020 geldt dat geen enkel land op voorhand zeker is van deelname, alle bij de UEFA aangesloten landen moeten zich middels een kwalificatieperiode zien te plaatsen voor het eindtoernooi. In de in totaal zes groepen van het hoofdtoernooi worden per groep maximaal twee gastlanden aangewezen, elk gastland weet zich verzekerd van in elk geval twee thuiswedstrijden in de groepsfase. In de knock-outfase vervalt deze regeling.