Coëfficiëntenlijst: achtervolgers maken jacht op ticket van Nederland
Code rood voor Eredivisie

Coëfficiëntenlijst: achtervolgers maken jacht op ticket van Nederland

19-09-2014 14:27
20

Ajax en PSV hebben het afgelopen week in Europees verband niet slecht gedaan, maar dat leidt niet tot een stijging op de belangrijke coëfficiëntenranglijst. De achtervolgers zitten Nederland weer wat dichter op de hielen.

Na de eerste wedstrijden in de groepsfase van de Champions League en Europa League staat Nederland nog altijd negende, maar er moeten dit seizoen nog veel punten gehaald worden om die plek vast te houden. De achtervolgers België, Zwitserland en Turkije kwamen afgelopen week weer wat dichterbij.

Na dit jaar verliest de Eredivisie de punten uit het seizoen 2010/11. Daardoor is de ruime voorsprong op de nummers tien, elf en twaalf in één klap verdwenen en dreigt Nederland zelfs flink te zakken. De tiende plek op de ranglijst levert Nederland al een Europees ticket minder op. Eén van de twee plaatsbewijzen voor de vierde voorronde van de Europa League gaat dan verloren. Bij de dertiende plek komt het directe Champions League-ticket zelfs in gevaar.

Door veranderde regels van de UEFA (maximaal drie clubs per land in de Europa League) is er in de Eredivisie overigens sowieso al één Europees ticket minder te veroveren. Daardoor gaan de nummer vier tot en met zeven meedoen aan de play-offs om Europees voetbal in plaats van de nummer vijf tot en met acht. Daarnaast gaat de winnaar van de KNVB Beker rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League.

Het is in elk geval duidelijk dat de zorgen over het Nederlandse voetbal terecht zijn. Op basis van de huidige stand van zaken gaat België Nederland na dit seizoen voorbij en intussen komen ook Zwitserland en Turkije gevaarlijk dichtbij. Voor Ajax, Feyenoord en PSV is het dus zaak om flink veel punten te sprokkelen om die landen op afstand te houden.



(Bron: Bert Kassies)