Bijzonder treffen voor loyale en succesvolle Klopp

Bijzonder treffen voor loyale en succesvolle Klopp

20-09-2014 06:30

Mirko Slomka (HSV) is al ontslagen en Jens Keller (Schalke 04) en Jos Luhukay (Hertha BSC) voelen de druk. Een trainer die niet onder druk staat is Jürgen Klopp, die dit weekend met zijn club Borussia Dortmund op bezoek gaat bij zijn oude liefde Mainz.

Loyaliteit Klopp
De 47-jarige trainer van Dortmund speelde zijn gehele loopbaan bij Mainz en begon daar ook zijn trainersloopbaan. Na achttien achtereenvolgende jaren als speler en trainer werd Klopp in het seizoen 2008/2009 trainer van Dortmund. Inmiddels is hij alweer bezig aan zijn zevende seizoen als hoofdtrainer van BVB.

Dit seizoen heeft Klopp een brede selectie tot zijn beschikking. Dortmund investeerde 52,5 miljoen in nieuwe spelers. Adrian Ramos en Ciro Immobile, die net als zijn voorganger Robert Lewandowski rustig wordt gebracht, strijden om de spitspositie. Op het middenveld zijn Nuri Sahin en Shinji Kagawa teruggekeerd op het oude nest en voor de positie centraal achterin werd Matthias Ginter (tien miljoen) overgenomen van SC Freiburg.
 
Volle ziekenboeg
Zonder een aantal geblesseerde basiskrachten, zoals Marco Reus, Mats Hummels en Lukasz Piszczek maakte BVB afgelopen week indruk in Europa. Hummels traint inmiddels weer volop mee met de selectie. De wedstrijd tegen Mainz lijkt nog te vroeg te komen voor de wereldkampioen. Ook Ilkay Gündogan, die vanwege een zware rugblessure al meer dan een jaar is uitgeschakeld, en Jakub Blaszczykowski zijn op de weg terug.
 
Mainz is het seizoen hectisch begonnen. Zo was er veel onrust om trainer Thomas Tuchel, die ondanks een nog één jaar lopend contract zijn functie neerlegde. Tuchels opvolger is de Deen Kasper Hjulmand, die in zijn eerste jaar als hoofdcoach gelijk kampioen werd met het Deense FC Nordsjaelland (2012).
 
Blamage in Europa, trots in Duitsland
Onder leiding van Hjulmand begon het seizoen dramatisch met uitschakeling in de derde voorronde van de Europa League tegen Asteras Tripolis (de nummer vijf van Griekenland) en in de DFB Pokal tegen Chemnitzer FC (na strafschoppen), dat uitkomt op het derde niveau.
 
Echter in de competitie is de nummer zeven van het vorige seizoen nog ongeslagen. Na twee gelijke spelen werd vorige week gewonnen bij Hertha BSC. Opvallende speler bij Mainz is Shinji Okazaki, de huidige topscorer van de Bundesliga met drie doelpunten. Met zijn twee goals afgelopen week is Okazaki ook Japans topscorer in de Bundesliga aller tijden. Verder wordt veel verwacht van Filip Djuricic (ex-Heerenveen), die gehuurd is van Benfica en zal de van Dortmund gehuurde Jonas Hofmann dolgraag willen scoren tegen zijn BVB.

(Nick Jansen/VoetbalPrimeur)