Zeer fortuinlijk en slecht Ajax pakt winst tegen daverend Feyenoord
Er was maar één ploeg die Klassieker verdiende te winnen

21-09-2014 16:20
54

Feyenoord knokte en vocht in de Klassieker voor wat het waard was. De ploeg van Fred Rutten kreeg tegen Ajax kans op kans. Het was echter niet genoeg voor een broodnodige overwinning. Ricardo van Rhijn besliste de krankzinnige wedstrijd in het voordeel van de landskampioen: 0-1.

Amper drie dagen na de kansloze missie in en tegen Sevilla voor de Europa League (2-0) maakte Feyenoord in de afgeladen Kuip zowaar een herboren indruk. De ploeg van Fred Rutten speelde eindelijk zoals het legioen zeker in het eigen stadion graag wil zien: vol overgave, aanvalsdrang en overtuiging.

Ajax, met Niki Zimling en Anwar el Ghazi in de basis en Nick Viergever op de bank, werd totaal overrompeld door de Rotterdamse dadendrang. Na amper elf minuten had doelman Jasper Cillessen al drie keer hulp van de lat nodig gehad om een doelpunt te voorkomen. Een schot van Jordy Clasie en kopballen van Ruben Schaken en Sven van Beek eindigden tot wanhoop van het fanatieke thuispubliek op de dwarsligger.

In het aanhoudende offensief van Feyenoord, weer met aanvaller Jean-Paul Boëtius en zonder de gepasseerde middenvelder Tonny Vilhena, kwam Ajax in de vijfde minuut totaal onverwacht op voorsprong. Van Rhijn knalde een vrije trap van ruim twintig meter fraai in de hoek. Doelman Kenneth Vermeer, die vorige maand nog bij Ajax onder contract stond, liet zich pijnlijk verrassen door de uithaal van zijn voormalige ploeggenoot: 0-1.

Ajax kreeg ondanks die meevaller tot de rust nauwelijks kans om onder de Rotterdamse druk vandaan te komen. Het was een klein wonder dat de Amsterdammers de voorsprong tot aan de pauze wisten vast te houden. De landskampioen mocht met name Colin Kazim-Richards, voor de eerste keer in het basisteam bij Feyenoord, dankbaar zijn. De geblokte centrumspits miste in de 44e minuut een droomkans nadat hij zichzelf knap had vrijgespeeld.

Ook in de tweede helft dicteerde Feyenoord het spel, zonder echter tot uitgespeelde kansen te komen. Ajax kon niet veel anders doen dan loeren op de counter. In zo'n zeldzame uitbraak hield Vermeer spits Kolbeinn Sigthórsson van scoren af. Dat deed zijn voormalige rivaal Cillessen aan de andere kant op een kopbal van Kazim-Richards. Mede daardoor en dankzij nog twee knappe reddingen van Cillessen op twee doelpogingen van invaller Mitchell te Vrede bleef het 0-1 voor 'Lucky Ajax.' (ANP)