Van Persie kopt de 0-1 binnen voor Manchester United in Leicester. Toen leek alles nog koek en ei...

Blik op Oranje: het grote gelijk van 'Gijp', Verhaegh juicht, tegenslag voor Robben
Het wel en wee van de Oranje-internationals in Europa

Blik op Oranje: het grote gelijk van 'Gijp', Verhaegh juicht, tegenslag voor Robben

22-09-2014 13:10
1

De spelers van het Nederlands elftal beleefden over het algemeen een tegenvallend voetbalweekend. Gewonnen werd er maar zelden, reserveplekken waren er in overvloed. Zo raakte onder meer Bruno Martins Indi zijn basisplek kwijt bij FC Porto. Zijn voormalig Feyenoord-collega Stefan de Vrij verging het niet veel beter. Hij werd in het duel tussen Genoa en SS Lazio met rood van het veld gestuurd. Krijgt René van der Grijp het gelijk aan zijn zijde? De vaste gast van het tv-programma Voetbal International kondigde onlangs al aan dat hij verwachtte dat de twee verdedigers op korte termijn door de mand zouden vallen in Europa.

Het wel en wee van alle Oranje-klanten in een overzicht, gebaseerd op de laatste (voor)selectie van het Nederlands elftal:

Premier League (Engeland):

Het Manchester United van Daley Blind, Robin van Persie en trainer Louis van Gaal heeft het lek nog lang niet boven. De Engelse club hoopte met de 4-0 zege op Queens Park Rangers van een week geleden de weg naar boven te hebben ingeslagen, maar werd op bezoek bij Leicester City keihard met de neus op de feiten gedrukt. Een 1-3 voorsprong werd kinderlijk eenvoudig uit handen gegeven; de promovendus zegevierde uiteindelijk met 5-3.

United begon uitstekend aan de wedstrijd. Van Persie opende de score voor de bezoekers, door een voorzet van Falcao binnen te knikken. Net als de Oranje-aanvoerder maakte ook Daley Blind de knieval van United in zijn geheel mee. De middenvelder kon niet voorkomen dat de defensie van United als een kaartenhuis ineenviel. Het kwam Blind onder meer op een uitbrander van aanvoerder Wayne Rooney te staan.

De treffer van Robin van Persie in het duel met Leicester City (5-3):

Elders in de Premier League verkeren ook Tim Krul en Daryl Janmaat in onrustig vaarwater. De fans van Newcastle United zijn trainer Alan Pardew helemaal zat. Het duel met Hull City stond bol van de supportersprotesten en leek de zwanenzang van Pardew te worden. Papiss Cissé redde voorlopig het vege lijf van zijn coach door een 0-2 achterstand ongedaan te maken (2-2). Krul en Janmaat kwamen de gehele wedstrijd in actie namens The Magpies, die op de twintigste en laatste plek in de Premier League staan.

Leroy Fer trof op Loftus Road Erik Pieters. Het 'Oranje-onderonsje' eindigde in een 2-2 gelijkspel. Ook qua gele kaarten en speeltijd hielden de twee internationals gelijke tred. Fer en Pieters kregen beiden een gele prent en mochten de gehele wedstrijd blijven staan. Op White Hart Lane zag reservedoelman Michel Vorm Tottenham Hotspur verrassend met 0-1 verliezen van West Bromwich Albion. Ron Vlaar ontbrak wegens een blessure bij Aston Villa tijdens de thuisnederlaag tegen Arsenal (0-3).

Primeira Liga (Portugal):
Bruno Martins Indi beleefde een tegenvallende zondag met FC Porto. Niet alleen bleef de Portugese topclub in eigen huis steken op een 0-0 gelijkspel tegen Boavista, de voormalig verdediger van Feyenoord verloor ook nog eens zijn basisplaats. Vanaf de bank zag Martins Indi hoe centrumverdediger Maicon al na 25 minuten een rode kaart kreeg, ondanks het vroege wegvallen van de Braziliaan zag trainer Julen Lopetegui geen aanleiding om Martins Indi in te brengen.

Bundesliga (Duitsland):
Het leek de goede kant op te gaan met Arjen Robben, maar op het allerlaatste moment kreeg de aanvaller van Bayern München een nieuwe tegenslag te verwerken. Robben leek hersteld van fysiek ongemak, maar haakte in de warming-up van het duel met Hamburger SV opnieuw af met een blessure. Na zijn enkel en knie bezorgt nu de hamstring Robben problemen. Het uitduel met HSV, waar Rafael van der Vaart wegens een blessure ontbrak, eindigde in een 0-0 gelijkspel.

Paul Verhaegh beleefde in tegenstelling tot Robben een prima voetbalmiddag. De aanvoerder van FC Augsburg won met zijn club van Werder Bremen (4-2) en nam bovendien een treffer voor zijn rekening. De rechtsback schoot vanaf de strafschopstip raak. In de blessuretijd van het duel vond ook voormalig-PSV-spits Tim Matavz het doel voor de thuisploeg.

Paul Verhaegh schiet vanaf de stip raak tegen Werder Bremen (na 26 seconden):



In Gelsenkirchen ging het er heet aan toe tijdens Schalke 04 – Eintracht Frankfurt. Spits Klaas-Jan Huntelaar zag Kevin-Prince Boateng en Julian Draxler met rood van het veld gestuurd worden. De negen van Schalke wisten uiteindelijk een punt uit het vuur te slepen tegen het tiental uit Frankfurt: 2-2.

Serie A (Italië):
AC Milan verloor zaterdagavond de topper van Juventus. In San Siro was de regerend kampioen met 0-1 te sterk voor de club van Nigel de Jong en Marco van Ginkel. De Jong kon niet voorkomen dat Carlos Tévez de enige treffer van de wedstrijd aantekende. Van Ginkel bleef opnieuw de hele wedstrijd op de bank.

Net als zijn oude defensieve maatje in Rotterdam, Bruno Martins Indi, is ook Stefan de Vrij nog niet bijzonder gelukkig bij zijn nieuwe club. Na een mindere debuutwedstrijd, enkele weken geleden, voegde De Vrij zondag opnieuw een vervelend hoofdstuk toe aan zijn verblijf in Italië. In het duel met Genoa (1-0 verlies) moest de voormalig Feyenoorder vijf minuten voor tijd inrukken nadat hij zijn tweede gele kaart van het duel kreeg.

Süper Lig (Turkije):
Galatasaray kent een tegenvallende seizoensstart in Turkije. Met Wesley Sneijder in de basis ging de topclub onderuit op bezoek bij het relatief onbekende Balikesirspor (2-0). Het Fenerbahçe van Dirk Kuyt doet het een stuk beter. De Turkse werkgever van de Nederlandse basisklant was met 1-0 te sterk voor Gaziantepspor.

Ligue 1 (Frankrijk):
Wat is er aan de hand met Paris Saint-Germain? Het is onrustig bij de Franse topclub, die afgelopen woensdag in Champions League-verband verrassend gelijkspeelde tegen Ajax. De povere prestatiecurve kreeg een vervolg in eigen land. Zondag was PSG in Parijs niet in staat om zich te ontdoen van Olympique Lyon. Gregory van der Wiel moest zijn basisplaats afstaan. Vanaf de bank zag hij het competitieduel in 1-1 eindigen.

Premier League (Schotland):
Virgil van Dijk werd eerder deze maand op het laatste moment toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal. De Celtic-verdediger werd door bondscoach Guus Hiddink beloond voor zijn sterke optredens in het shirt van de Schotse topclub. Dit seizoen houden de prestaties van Celtic nog niet over. Afgelopen weekend leed de regerend kampioen, momenteel de nummer vier van de Premier League, opnieuw puntenverlies. Ditmaal bleef Celtic in eigen huis steken op een 1-1 gelijkspel tegen Motherwell.

Premier League (Oekraïne):
Dinamo Kiev, de club van Jeremain Lens, komt maandagavond in actie. FC Volyn is dan de tegenstander.