In het kort: FIFA oneens met UEFA, Elche verliest zonder gepasseerde PSV'er,

In het kort: FIFA oneens met UEFA, Elche verliest zonder gepasseerde PSV'er,

26-09-2014 23:40
2

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

FIFA niet eens met UEFA: Gibraltar geen land
Gibraltar mag van de FIFA over twee jaar niet deelnemen aan het kwalificatietoernooi voor het WK van 2018 in Rusland. De wereldvoetbalbond geeft het Britse overzeese gebied geen lidmaatschap. De FIFA beschouwt Gibraltar niet als een land. Gibraltar, gelegen in het zuidelijke eind van het Iberisch Schiereiland, debuteerde eerder deze maand in het kwalificatietoernooi voor het EK van over bijna twee jaar in Frankrijk. De formatie ging voor eigen publiek hard onderuit tegen Polen (0-7). Clubteams uit Gibraltar mogen ook aan toernooien van de UEFA deelnemen.

Wedden

Meer odds

Passeren Tyton levert Elche niets op
Nolito heeft vrijdag Celta Vigo aan een benauwde uitzege op Elche geholpen. De aanvaller tekende in de laatste minuut voor de enige treffer van de wedstrijd (0-1). Celta Vigo is koplopers FC Barcelona, Valencia en Sevilla tot een punt genaderd. Bij Elche zat Przemyslaw Tyton op de bank. De Poolse keeper, verhuurd door PSV, heeft na een slechte competitiestart zijn basisplaats verloren aan Manuel Yagüe.

Mainz en Hoffenheim blijven meedraaien in top
FSV Mainz 05 heeft vrijdag voor eigen publiek gelijk gespeeld tegen TSG 1899 Hoffenheim. Beide clubs kwamen niet tot scoren (0-0). Mainz 05 en 1899 Hoffenheim zijn koploper Bayern München tot een punt genaderd. De kampioen van Duitsland gaat zaterdagmiddag op bezoek bij 1. FC Köln.

Engelsen staan kunstgras toe
Kunstgras wordt vanaf volgend seizoen weer toegestaan op het derde en vierde niveau van het Engelse profvoetbal. Een meerderheid van de clubs uit League One en League Two stemde donderdag voor het voorstel om plastic velden toe te staan. Kunstgras was negentien jaar lang verboden in Engeland, vooral uit vrees voor blessures. Nu de velden van betere kwaliteit zijn, hebben clubs minder bezwaar. In maart werd kunstgras al toegestaan in de FA Cup. Het is nog niet duidelijk of er profclubs zijn die ook daadwerkelijk op nepsprieten gaan spelen.

Van der Vaart kan HSV niet helpen
Zonder de nog altijd geblesseerde aanvoerder Rafael van der Vaart gaat Hamburger SV zondag tegen Eintracht Frankfurt proberen van de hatelijke 'nul' af te komen. Na vijf wedstrijden in de Bundesliga staat HSV onderaan met twee punten. De club uit Hamburg wacht niet alleen op de eerste overwinning van dit seizoen, maar opvallend genoeg ook nog op de eerste treffer. Van der Vaart kampt nog steeds met een kuitblessure, waardoor hij de laatste drie wedstrijden van zijn ploeg miste. Trainer Joe Zinnbauer, de opvolger van de ontslagen Mirko Slomka, kan zondag tegen Eintracht Frankfurt mogelijk wel weer beschikken over Marcell Jansen.

Ajax om tafel met gemeente Urk
Ajax, SV Urk en de gemeente Urk komen op 8 oktober bijeen om te bespreken hoe het verbod voor Ajax-supporters moet worden gehandhaafd dat geldt voor de bekerwedstrijd SV Urk-Ajax eind oktober. De KNVB legde die straf op na de bekerfinale Ajax-PEC Zwolle, waarbij Ajax-fans vuurwerk op het veld van de Kuip gooiden.

Duidelijk is dat Ajax geen kaarten mag verkopen, maar om daadwerkelijk Ajax-fans te weren lijkt ook de kaartverkoop van SV Urk te moeten worden beperkt. “We moeten proberen de wedstrijd in goede banen te leiden, maar tegelijkertijd recht doen aan de straf die aan Ajax is opgelegd”, aldus een woordvoerder van de KNVB.

AZ wacht met aanstelling hoofdcoach
Dennis Haar en Marco van Basten moeten nog even wachten op de komst van John van den Brom. De twee assistenten nemen zaterdag tegen ADO Den Haag de honneurs waar op de AZ-bank, de aanstelling van de nieuwe hoofdtrainer wordt door de Alkmaarse club over de wedstrijd van komend weekend getild, meldt het Noordhollands Dagblad. AZ en Van den Brom voerden reeds 'positieve gesprekken'.

RKC niet failliet verklaard
RKC Waalwijk wordt niet failliet verklaard en mag proberen de financiële problemen op te lossen. Na de gemeente Waalwijk gingen vrijdag ook de Belastingdienst en enkele investeerders akkoord met een reddingsplan voor de Brabantse voetbalclub. RKC heeft enkele miljoenen schuld bij de gemeente en de fiscus, terwijl de eerste divisionist ook kampt met een begrotingstekort van drie ton. RKC kent ook sportief zware tijden. De club die afgelopen seizoen via de nacompetitie degradeerde naar de Jupiler League staat momenteel voorlaatste. In de beker werd de ploeg van trainer Martin Koopman dinsdag pijnlijk uitgeschakeld door de amateurs van HHC uit Hardenberg.

Valencia grijpt koppositie in Spanje
Córdoba heeft donderdag weinig plezier beleefd aan de uitwedstrijd tegen Valencia. De thuisploeg zegevierde met 3-0 over de ploeg van voormalig Vitesse-coach Albert Ferrer. Bij rust stond het al 2-0 voor Valencia. Alcácer opende halverwege de eerste helft de score, vier minuten was het al 2-0 door José Luis Gayá. Sofiane Feghouli bepaalde zo'n twintig minuten voor tijd de eindstand. Valencia kwam daardoor op basis van het doelsaldo bovenaan in de Primera División. Cordoba is hekkensluiter.