Ajax merkt kritische noten ondanks stevige plus: Het lijkt wel of er een drang is
Amsterdammers houden vast aan eigen plannen

Ajax merkt kritische noten ondanks stevige plus: "Het lijkt wel of er een drang is"

26-09-2014 18:40
1

Met een nettowinst van 16,6 miljoen euro over het boekjaar 2013-2014 bewijst Ajax op de goede weg te zijn. Dat bedrag is weliswaar iets lager dan een jaar eerder, maar volgens financieel directeur Jeroen Slop is er desalniettemin sprake van een 'heuglijke dag'.

In 2013 werd er een winst van 18,2 miljoen euro gerealiseerd. "Dat vraagt wellicht om uitleg", zegt Slop op de clubwebsite. "We kunnen zeggen dat het voetbalgedeelte goed gaat. De cijfers zijn een reflectie van de sportieve prestaties en ook de loyaliteit van de fans zie je er in terug. Wat ons onder andere heeft tegen gewerkt ten opzichte van vorig jaar is dat er een lagere variabele opbrengst van hoofdsponsor Aegon was. En het faillissement van OAD betekende een vermindering met een paar ton."

Ajax is financieel gezien gezond aan het worden, maar door de miljoenentransfers van vertrokken spelers is het verlangen om te investeren ook uitgesproken door fans. Slop merkt dat. "Het lijkt wel of er een drang van de buitenwereld is dat we de portemonnee moeten trekken. We mogen weliswaar spreken van een stevig eigen vermogen maar zolang de overige reserves nog negatief zijn door verliezen uit het verleden is het onverstandig verbintenissen aan te gaan. We willen die negatieve reserves van ruim twintig miljoen inlopen naar nul."

Algemeen directeur Michael Kinsbergen verwijst naar het meerjarenplan van Ajax. "Natuurlijk zal je altijd jongens houden die dat traject niet willen volgen en al voor hun zestiende vertrekken. Omdat ze denken dat het elders beter is. We gebruiken het winnen van de Champions League in 1995 ook als voorbeeld. Dat team was volgens mij gemiddeld ook slechts 21,8 jaar jong en had zoveel kwaliteit. Het kan dus wel, dat een club als Ajax zo'n prijs wint."