Onderzoek wijst uit: opleiding bij Ajax staat garant voor contract in profvoetbal
Jeugdopleiding Ajax levert momenteel 69 profvoetballers in Europa

Onderzoek wijst uit: opleiding bij Ajax staat garant voor contract in profvoetbal

30-09-2014 08:50
17

Ajax kan niet alleen financieel uitstekende cijfers weerleggen, ook sportief gaat het de club voor de wind. Het vlaggenschip presteert prima, maar vooral de jeugdopleiding blijkt een regelrechte goudader.

De statistieken van CIES Football Observatory 2014 tonen aan dat Ajax afgelopen seizoen in de Champions League-actief spelers inzette waarvan bijna de helft bestond uit voetballers uit de eigen opleiding (46,2 procent). "We zeggen niet alleen dat we jeugd de kans geven, maar kunnen dat ouders en spelers ook bewijzen", zegt Edwin van der Sar, directeur marketing van Ajax, in gesprek met De Telegraaf. Ajax moet in het miljoenenbal alleen FC Barcelona (64 procent) en Real Sociedad (57.7 procent) voor zich dulden op het gebied van eigen kweek in de hoofdmacht.

Een andere opvallende statistiek is het percentage van de jeugdspelers met een Ajax-opleiding dat een bestaan in het profvoetbal afdwingt. Uit het onderzoek blijkt dat 82,7 procent van voetballers tussen 15 en 21 jaar uit de Ajax-school zich prof mogen noemen. Ruim negentien procent debuteert in de hoofdmacht van Ajax, 32,7 procent weet een contract af te dwingen bij een andere Eredivisie-club, terwijl 23,1 procent in de Jupiler League terechtkomt en 7,7 procent naar het buitenland trekt. Op dit moment zijn 69 spelers met een Ajax-opleiding actief in Europa.