Voormalig topscheidsrechter: Die spray is voor arbiters zonder gezag
"Als dat bij mij niet gebeurde, liet ik de vrije trap gewoon opnieuw nemen en gaf ik iemand geel"

Voormalig topscheidsrechter: "Die spray is voor arbiters zonder gezag"

30-09-2014 11:16
1

Voormalig topscheidsrechter Dick Jol is van mening dat goede arbiters de spray bij vrije trappen helemaal niet nodig hebben. Leidsmannen kunnen onder andere in de Eredivisie een verdwijnende witte lijn op het veld zetten om de plaats van de bal aan te geven en om een muurtje op afstand te houden.

Uit de cijfers blijkt na zeven speelronden dat er meer gescoord wordt uit vrije trappen, waarschijnlijk omdat er niet meer gesmokkeld kan worden door de spelers in de muur. "Dat het aan die spray zou liggen vind ik te makkelijk gedacht", verwerpt Jol in Sp!ts. "Die spray is voor arbiters zonder gezag. Je kan toch wel een muurtje op 9.15 meter zetten? Als dat bij mij niet gebeurde, liet ik de vrije trap gewoon opnieuw nemen en gaf ik iemand geel."

Jol denkt dat het komt doordat spelers vaker trainen op het nemen van een vrije bal. "Ieder team heeft wel wat specialisten die een bal over de muur heen kunnen krullen. En of die muur nu op negen of acht meter staat, maakt dan niet uit. Naast het feit dat er meer specialisten zijn die vrije trappen kunnen nemen, zwabberen de ballen nu veel meer dan vroeger. Volgens mij worden ze speciaal zo gefabriceerd om het spel spectaculairder te maken."