De Tien: de oudste spelers die het Oranje-shirt droegen
Welke internationals speelden in de nadagen van hun carrière nog voor Nederland?

De Tien: de oudste spelers die het Oranje-shirt droegen

14-10-2014 10:10

We waren afgelopen zomer op het WK in Brazilië weer zo dichtbij. Slechts één penaltyreeks en een finale tegen Duitsland weerhield ons van de felbegeerde wereldbeker. Nadien vroeg iedereen zich af of dit het laatste wereldkampioenschap was voor sterspelers als Arjen Robben, Robin van Persie en Wesley Sneijder, die inmiddels allemaal de dertig gepasseerd zijn. Vandaag de tien oudste vertegenwoordigers in Oranje uit de Nederlandse voetbalhistorie.

10. Arnold Mühren: 37 jaar, 23 dagen
Arnold Mühren brak als klassieke laatbloeier pas op latere leeftijd echt door. Op 31-jarige leeftijd werd hij gekocht door Manchester United, waar hij drie seizoenen speelde. Johan Cruijff haalde de middenvelder op 34-jarige leeftijd als routinier terug naar Ajax. Zijn laatste interland speelde de Volendammer in de gewonnen EK-finale tegen de Sovjet-Unie in 1988.

9. Piet Schrijvers: 37 jaar, 89 dagen
Piet Schrijvers keepte in zijn carrière respectievelijk voor DWS, FC Twente, Ajax en PEC Zwolle. Tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen Denemarken in 1984 stond de inmiddels 67-jarige goalie voor het laatst in Oranje tussen de palen. Gedurende zijn loopbaan streed hij jarenlang met Jan Jongbloed om de felbegeerde basisplek in het Nederlands elftal.

8. Pim Doesburg: 37 jaar, 117 dagen
Als keeper van PSV en Sparta stond Pim Doesburg jarenlang op doel. Met 687 wedstrijden in de Eredivisie is hij recordhouder in onze vaderlandse competitie. Ondanks dat Doesburg slechts acht interlands achter zijn naam heeft staan, bemachtigde hij toch een plekje in dit overzicht. Op 37-jarige leeftijd werkte hij in 1981 nog een WK kwalificatiewedstrijd af tegen Cyprus.

7. Jan Jongbloed: 37 jaar, 212 dagen
Deze concurrent in Oranje van Piet Schrijvers was een rasechte Amsterdammer. Hij speelde het overgrote deel van zijn loopbaan dan ook in de hoofdstad, voornamelijk voor DWS. In 1975 sloeg hij een aanbod van Ajax af omdat deze fervent visser niet bereid was zijn visdag op te geven voor een extra training per week. Deze taaie doelman hing zijn handschoenen pas op 45-jarige leeftijd aan de wilgen.

6. Faas Wilkes: 37 jaar, 213 dagen
Faas Wilkes wordt in Nederland gezien als één van de sierlijkste voetballers aller tijden. De tweebenige dribbelkoning maakte van zijn lange rushes een uniek handelsmerk. Als speler van Xerxes debuteerde de Rotterdammer in Oranje. Hij zou nadien nog uitkomen voor onder meer Internazionale, Valencia en Levante. De sympathieke aanvaller vertegenwoordigde 38 keer zijn land.

5. Frans de Munck: 37 jaar, 247 dagen
Een andere doelverdediger is Frans de Munck, goed voor 31 interlands. Met zijn zwarte haren en katachtige reflexen ontkwam hij niet aan de passende bijnaam De Zwarte Panter. De Munck versleet veel Nederlandse clubs, met 1. FC Köln als verdwaald uitstapje over de grens. In 1960 nam de goalie afscheid van Oranje met een 2-1 nederlaag in de vriendschappelijke wedstrijd tegen België.

4. Edwin van der Sar: 37 jaar, 351 dagen
Edwin van der Sar won in clubverband zo'n beetje alles wat er te winnen viel. Helaas lukte het de huidig directeur marketing van Ajax nooit om als international een eindtoernooi winnend af te sluiten. Wel is de voormalig doelman van onder meer Ajax, Juventus en Manchester United recordinternational met 130 interlands.

3. Abe Lenstra: 38 jaar, 143 dagen
Eén van de grootste voetballers aller tijden luistert naar de naam Abe Lenstra. De uit Heerenveen afkomstige aanvaller maakte naar verluidt zo'n 700 doelpunten in 730 wedstrijden. Als international vond hij 33 keer het net in 47 wedstrijden. Het Friese fenomeen scoorde zijn laatste interlandgoal tijdens zijn afscheidswedstrijd tegen onze zuiderburen in 1959 (2-2). Nadien zou het huidige stadion van sc Heerenveen vernoemd worden naar de beste voetballer die de club uit het noorden des lands ooit gekend heeft.

2. Piet Kraak: 38 jaar, 263 dagen
Piet Kraak is één van de zeven keepers in deze lijst. Hij maakte direct na de tweede wereldoorlog zijn debuut in de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal. In totaal zou Kraak 33 keer het doel van zijn land verdedigen. Op 38-jarige leeftijd kwam er een eind aan zijn interlandloopbaan in de doelpuntrijke wedstrijd tegen Noorwegen (7-1).

1. Sander Boschker: 39 jaar, 224 dagen
De meest recente ballenvanger uit deze lijst is Sander Boschker. Het clubicoon van FC Twente speelde vrijwel zijn gehele carrière in Enschede. In 2004 pikte de Tukker in hart en nieren als derde doeman van Ajax nog een Amsterdams landskampioenschap mee, om vervolgens weer terug te keren naar 'zijn cluppie'. Op 39-jarige leeftijd speelde Boschker zijn enige interland voor het Nederlands elftal. Deze wedstrijd tegen Ghana (4-1) maakte hem de oudste debutant en oudste speler aller tijden van Oranje.