Inspiratieloos Nederlands elftal levert wanprestatie tegen IJsland
Nederland lijdt tweede nederlaag in EK-kwalificatie

13-10-2014 22:35
50

De weg van het Nederlands elftal naar het EK van 2016 verloopt voorlopig vol hobbels en kuilen. Bondscoach Guus Hiddink moest maandag met zijn ploeg op bezoek bij IJsland al de tweede nederlaag in de kwalificatiereeks incasseren.

Gylfi Sigurdsson maakte de zorgen voor Hiddink en Oranje met twee doelpunten alleen maar groter: 2-0. Na drie wedstrijden kijkt het Nederlands elftal al tegen een forse achterstand van 6 punten aan op IJsland en Tsjechië, die de nummer 3 van het laatste WK beide al de baas waren. De moeizame overwinning vrijdag op Kazachstan (3-1) had voor Oranje de aanzet moeten zijn om in Reykjavik weer aansluiting te vinden met de kop van de groep.

Het tegenovergestelde gebeurde echter in het ijskoude Laugardalsvöllur-stadion, waar de brigade van Hiddink tijdens een dramatisch optreden geen moment de indrukte wekte te beseffen hoe penibel de situatie intussen begint te worden. Weliswaar kan zelfs de derde plek in de groep nog leiden naar een plek op het EK in Frankrijk, maar vast staat dat Oranje zichzelf wel diep in de problemen heeft gewerkt en geen fout meer mag maken.

Weer tegenslag in beginfase
Net als tegen Tsjechië en Kazachstan kwam Oranje in de eerste helft wéér op achterstand; dit keer was de opgelopen schade zelfs bijzonder groot. IJsland sloeg in de eerste 45 minuten twee keer toe via Sigurdsson. De IJslandse nummer tien strafte het zwakke optreden van Oranje genadeloos af. Sigurdsson opende in de tiende minuut de score uit een strafschop, nadat Stefan de Vrij een onhandige overtreding had gemaakt op Birgir Bjarnason.

Kort voor rust kon de IJslander de 2-0 achter Jasper Cillessen schieten, na halfslachtig ingrijpen van Oranje bij een hoekschop van het gastland (2-0). Ondanks het surplus aan kwaliteit in de ploeg wist het Nederlands elftal amper kansen te creëren. Arjen Robben kopte de bal rakelings naast het doel na een voorzet van Daley Blind, maar verder ging het balletje veel te vaak breed.

Hiddink bracht direct na rust spits Klaas-Jan Huntelaar in voor Wesley Sneijder, waarna Robin van Persie een linie zakte. Zelfs met al die topspelers voorin slaagde Oranje er niet in de defensie van het gastland stuk te spelen. De onverzettelijke IJslanders straalden veel meer de wil uit om te willen winnen en werden daarvoor beloond. Voor Oranje wordt het veroveren van een EK-ticket daardoor veel moeilijker dan iedereen van tevoren gedacht had.