De Tien: veteranen uit de vaderlandse Eredivisie
Wie zijn de tien oudste spelers in de Eredivisie?

De Tien: veteranen uit de vaderlandse Eredivisie

20-10-2014 10:10

De Eredivisie wordt door velen gezien als een instituut voor jong talent. Voordat de jeugd de overstap maakt naar een grote, buitenlandse voetballiga, schitteren deze frisse voetballers eerst enkele jaren in onze gezelllige, vertrouwde Eredivisie. Maar hoe zit het eigenlijk met de ervaren krachten in Nederland? We zouden bijna vergeten dat deze mannen een belangrijk aandeel hebben in de successen van hun clubs, zowel binnen de lijnen als in de kleedkamer. Vandaag een overzicht van de tien huidige oudste spelers in de Eredivisie.

10. Jelle ten Rouwelaar (NAC Breda, 33 jaar)
Jelle ten Rouwelaar heeft in zijn huidige club NAC Breda zijn vijfde Eredivisie-werkgever gevonden. De 33-jarige doelman is inmiddels onmisbaar bij de Brabantse laagvlieger. Begin dit seizoen werd Ten Rouwelaar gehuldigd vanwege zijn 205e achtereenvolgende optreden in de Eredivisie, een record.

9. Diederik Boer (Ajax, 34 jaar)
Als vijftienjarige snotneus werd Diederik Boer gescout door PEC Zwolle. Ruim vijf jaar later maakte de inmiddels 34-jarige sluitpost zijn debuut in het eerste elftal van de club uit Overijssel. Na veertien jaar trouwe dienst heeft Boer dan toch eindelijk zijn toptransfer te pakken. Ajax zag afgelopen zomer Kenneth vermeer vertrekken en haalde Boer als vervanger naar Amsterdam.

8. Jeroen Verhoeven (FC Utrecht, 34 jaar)
Jeroen Verhoeven speelde het overgrote deel van zijn carrière voor FC Volendam. Na zeven seizoenen mocht de ietwat stevige keeper zijn geluk beproeven in Amsterdam, waar hij tot drie competitieduels namens Ajax zou komen. Inmiddels houdt de bijna twee meter lange ballenvanger de bank warm bij FC Utrecht.

7. Joris Mathijsen (Feyenoord, 34 jaar)
Een man die wel furore maakte in het buitenland is Joris Mathijsen. Met vijf seizoenen Bundesliga-ervaring bij Hamburger SV en een uitstapje naar het Spaanse Málaga CF zag Feyenoord een terugkeer naar Nederland van de oud-verdediger van Willem II en AZ wel zitten. Tel daar 84 interlands bij op en aan ervaring geen gebrek in de achterhoede van de Rotterdammers.

6. Orlando Engelaar (FC Twente, 35 jaar)
Een andere 'oude rot' in het vak is Orlando Engelaar. De potige middenvelder deed ervaring op bij NAC Breda en vertrok vervolgens voor twee seizoenen naar het Belgische KRC Genk. Eenmaal terug in Nederland groeide Engelaar uit tot een dragende kracht bij FC Twente en verdiende een contract bij Schalke 04. Zijn volgende avontuur bij PSV liep uit op een drama en de middenvelder vertrok via de achterdeur naar Australië. Momenteel deelt de routinier zijn ervaring in Enschede, waar hij onlangs een eenjarig contract tekende.

5. Joost Broerse (PEC Zwolle, 35 jaar)
De oudste speler van het succesteam van Ron Jans is Joost Broerse. Ondanks zijn 35 jaar staat de centrumverdediger nog steeds steevast in de basis bij regerend bekerwinnaar PEC Zwolle. Voor Broerse was het overigens niet de eerste keer dat hij de 'Dennenappel' won. Tien jaar eerder lukte hem dit ook met FC Utrecht.

3. Ronald Graafland (Feyenoord, 35 jaar)
De begrippen Ronald Graafland en tribuneklant zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De huidige keeper van Feyenoord werd ooit landskampioen met zowel met Feyenoord als Ajax, maar speelde geen minuut. Slechts twee van de vijftien seizoenen uit zijn loopbaan speelde Graafland meer dan negen wedstrijden. Dit was in zijn periode bij Excelsior.



3. Tim Cornelisse (Willem II, 36 jaar)

Ook Tim Cornelisse kent zijn vaderlandse competitie op zijn duimpje. De rechtsback van Willem II sleet voorheen clubs als RKC Waalwijk, Vitesse, FC Utrecht en FC Twente. Afgelopen seizoen werd de Alkmaarder voor het eerst in zijn loopbaan kampioen en promoveerde met zijn huidige club naar de Eredivisie.

2. Peter van der Vlag (FC Groningen, 36 jaar) 
Hij heeft er 36 jaar op moeten wachten, maar dit jaar kwam dan eindelijk zijn droom uit. Peter van der Vlag mag zich voor het eerst keeper noemen van een Eredivisie-club. Voordat hij door zijn huidige club FC Groningen werd gekocht speelde de man uit Leeuwarden al meer dan vijfhonderd wedstrijden in het betaalde voetbal, maar nog nooit in de Eredivisie. Overigens laat zijn debuut nog op zich wachten.

1. Gábor Babos (NAC Breda, 39 jaar)
Gábor Babos is bij uitstek dé routinier in de Eredivisie. De reservedoelman van NAC Breda viert komende vrijdag zijn veertigste verjaardag en mag zich nog altijd profvoetballer noemen. De Hongaar kwam in 2000 naar Nederland. In 2004 stond hij één seizoen onder contract bij Feyenoord. Verder speelde hij al zijn wedstrijden in Nederland voor NAC Breda en NEC Nijmegen.