In het kort: PSV ontvangt verliezers, Friese fans opgepakt, ontslag in Italië

19-10-2014 18:06

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Slechte generale voor Grieken
Panathinaikos komt met een nederlaag op zak naar Eindhoven voor de Europese confrontatie met PSV. De Griekse ploeg van trainer Yannis Anastasiou moest zondag voor eigen publiek buigen voor OFI Kreta: 1-2. Het winnende doelpunt kwam diep in blessuretijd op naam van Georgios Makris. De treffer van Panathinaikos werd gemaakt door Theodorus Tripotseris van OFI, die in eigen doel schoot.

Anastasiou had Danijel Pranjic (ex-Heerenveen) een basisplaats gegeven, de jonge Nederlandse middenvelder Ouasim Bouy viel na rust in. David Mendes da Silva zat niet bij de selectie. Panathinaikos gaat donderdag in de Europa League op bezoek bij PSV.

Vier Heerenveen-fans opgepakt
Vier supporters van sc Heerenveen zijn zondag opgepakt rond de Friese derby tegen Cambuur. Een van de vier fans zou een steward hebben mishandeld en zwaar vuurwerk bij zich hebben gehad. Een ander zou ook iemand hebben mishandeld. De twee andere Heerenveen-fans zijn opgepakt voor bedreiging en baldadigheid. Dat meldde de politie. Kort voor het begin van de wedstrijd zochten Heerenveen-fans de confrontatie met hun rivalen. De mobiele eenheid moest er aan te pas komen om de supportersgroepen uit elkaar te houden.

Marseille blijft goed bezig
Olympique Marseille heeft zondag de achtste zege van het seizoen geboekt. De koploper in de Ligue 1 was op eigen veld met 2-0 de baas over Toulouse. Door de zege heeft Marseille na tien duels 25 punten, zeven meer dan Paris Saint-Germain dat voorlopig tweede staat.

De eindstand stond bij rust al op het scorebord. Nicolas N'Koulou bracht Marseille na 20 minuten op voorsprong. De marge werd een kwartier later verdubbeld door André-Pierre Gignac, met zijn tiende van het seizoen. Girondins Bordeaux, dat later op zondag nog aantreedt tegen Caen, komt bij winst op vijf punten van Marseille.

Chievo ontslaat trainer
De Italiaanse voetbalclub Chievo Verona heeft zondag trainer Eugenio Corini ontslagen. De 44-jarige coach werd een dag na de 3-0-nederlaag tegen AS Roma bedankt voor bewezen diensten. Chievo staat na vijf nederlagen in zeven duels in de onderste regionen van de Serie A. Een opvolger voor de oud-prof is volgens Italiaanse media al gevonden. Voormalig Catania-trainer Rolando Maran zou bereid zijn gevonden de taken van Corini over te nemen.

Van der Vaart na twee maanden terug in HSV-basis
Rafael van der Vaart maakt zondag na bijna twee maanden afwezigheid zijn rentree in de basis bij Hamburger SV. Trainer Joe Zinnbauer heeft zijn Nederlandse aanvoerder opgesteld in de thuiswedstrijd tegen 1899 Hoffenheim. Van der Vaart liep eind augustus een kuitblessure op en miste daardoor de laatste vijf duels van HSV. De middenvelder ontbrak ook tijdens de afgelopen vier interlands van Oranje. Met de net herstelde spelmaker wel weer op de bank, pakte de ploeg uit Hamburg twee weken geleden bij Borussia Dortmund de eerste overwinning van het seizoen (0-1). Van der Vaart trainde de afgelopen weken hard door en is nu fit genoeg voor een basisplaats.

De Vrij wint met Lazio
Lazio lijkt het lek na de slechte competitiestart boven te hebben. De ploeg van Stefan de Vrij won zondag bij Fiorentina met 2-0. De Serviër Filip Djordjevic opende in de 35e minuut op aangeven van Antonio Candreva de score. De Duitse routinier Miroslav Klose besliste in blessuretijd de wedstrijd. Hij stond toen drie minuten in het veld. De zege betekende voor Lazio de derde op rij en de vierde dit seizoen. De Romeinen staan daardoor na zeven duels voorlopig op de vijfde plaats. De Vrij stond het hele duel binnen de lijnen bij Lazio, Edson Braafheid bleef op de bank.

Makkelie naar Stamford Bridge
Scheidsrechter Danny Makkelie heeft dinsdag op Stamford Bridge de leiding bij de confrontatie in de Champions League tussen Chelsea en NK Maribor. De Europese voetbalbond UEFA stelde de 31-jarige arbiter uit Dordrecht zondag aan voor het duel in groep G. Chelsea, de koploper van de Premier League, staat daarin bovenaan met vier punten; de Sloveense ploeg Maribor heeft er twee.

Schot fluit Ajax in Camp Nou
Ajax krijgt dinsdag op bezoek bij FC Barcelona te maken met de Schotse scheidsrechter William Collum. De ploeg van trainer Frank de Boer speelde eerder in de Champions League gelijk tegen Paris Saint-Germain en APOEL Nicosia (twee keer 1-1) en staat met twee punten op de derde plaats in groep F, achter de Franse koploper (vier) en Barcelona (drie).

Lennon ziet rood bij debuut
Neil Lennon kende een opvallend debuut als hoofdtrainer van Bolton Wanderers. In zijn eerste wedstrijd werd de voormalig trainer van Celtic direct naar de tribune gestuurd. Lennon stapte het veld in om aan te geven welke speler een verkregen strafschop moest nemen. "Ik hoop dat mijn reputatie uit Schotland me niet achtervolgt. Ik ben al twee jaar niet van het veld gestuurd. Het enige wat ik vandaag fout deed was teveel enthousiasme tonen. Officials zouden mensen wat ruimte moeten geven", aldus Lennon, sinds afgelopen week trainer van de club uit het Championship.

John valt weg met hamstringblessure
Ola John heeft aan het gewonnen bekerduel met Sporting Covilha (2-3) een spierblessure overgehouden. De Nederlandse aanvaller viel al in de eerste helft uit. Hij moest zich na 25 minuten laten vervangen. "Hij zat op het randje omdat hij de volle negentig minuten had gespeeld met Jong Oranje tegen Jong Portugal, maar we hadden nooit gedacht dat hij al in de eerste helft zou uitvallen", zegt trainer Jorge Jesus. "Nu moeten we 24 of 48 uur wachten voordat we meer weten."

Amrabat trefzeker namens Málaga
Albert Ferrer heeft ook na acht speelronden in de Spaanse Primera División nog niet kunnen juichen voor een overwinning van zijn ploeg Córdoba. De voormalig trainer van Vitesse ging zaterdag met zijn formatie voor de vierde keer dit seizoen onderuit. Dit keer was Málaga met 2-1 te sterk voor de thuisspelende promovendus. Samuel García Sánchez opende na 22 minuten de score voor Málaga. Negen minuten later benutte oud-PSV'er Nordin Amrabat een strafschop voor de 0-2. Nabil Ghilas redde in blessuretijd de eer voor de ploeg van Ferrer. Córdoba blijft met vier punten uit acht duels voorlaatste. Málaga staat voorlopig zevende.

De benutte strafschop van Amrabat:

Rijeka klaar voor Feyenoord
NK Rijeka heeft de laatste test voor het duel met Feyenoord in de Europa League zaterdag gewonnen. De Kroaten zegevierden op eigen veld met 3-1 over Istra 1961. Bij rust stond de komende tegenstander van de Rotterdammers nog met 1-0 achter. Mato Jajalo, Andrej Kramaric en Ermin Zec bogen na de pauze de achterstand voor Rijeka om in de zege. Dario Tomic had Istra voor rust op 0-1 gebracht. Rijeka staat tweede op de ranglijst, met vier punten achterstand op koploper Dinamo Zagreb.

Rijeka speelde tot dusver gelijk tegen Sevilla in de Europa League (2-2) en verloor met 2-0 van Standard Luik. Feyenoord verloor met 2-0 van Sevilla en won met 2-1 van Standard. Het duel in Kroatië tussen Rijeka en Feyenoord wordt donderdag om 19.00 uur gespeeld.