Cruijff: Resultaten Oranje moeten niet worden afgedaan met vernederen Hiddink
"Zo wordt het ooit zo sterke Nederlandse middenveld steeds verder uitgehold"

Cruijff: "Resultaten Oranje moeten niet worden afgedaan met vernederen Hiddink"

20-10-2014 07:20
21

Johan Cruijff wil niet met een beschuldigende vinger naar Guus Hiddink wijzen als het gaat om de slechte resultaten van het Nederlands elftal. Die vinger wijst naar de jeugdopleidingen in Nederland. Daar gaat het volgens hem mis. In zijn ogen moet er serieus worden afgevraagd 'hoe de opleiding anders kan worden aangepakt'.

"Ik heb al vaker aangegeven dat er veel mis is gegaan met de opleiding. Neem FC Twente - Ajax. Toen Twente druk zette, was Ajax niet in staat om drie keer achter elkaar de bal naar elkaar te passen en hetzelfde overkwam Twente toen Ajax het initiatief overnam", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf.

"In de Eredivisie zie je wekelijks hoe moeilijk ploegen het krijgen zodra de tegenstander druk gaat zetten", vervolgt Cruijff zijn verhaal. "Daarom moeten de resultaten van Oranje niet worden afgedaan met het vernederen van de bondscoach, maar moet er serieus worden afgevraagd hoe de opleiding anders kan worden aangepakt."

"Het probleem zit 'm vooral in het positiespel en de omschakeling. Voor het positiespel in balbezit, bij balverlies en om iemand vrij te spelen komt het op een perfecte basistechniek, balsnelheid en bezetting van de linies aan. Nu zakt de centrale middenvelder in en schuiven de backs door naar de voorste linie", gaat de oud-voetballer verder.

"Terwijl onze kracht juist de ruit op het middenveld was, staan er nu maar twee middenvelders in de linie waar de regie wordt bepaald. Zo wordt het ooit zo sterke Nederlandse middenveld steeds verder uitgehold. Zodra de tegenstander druk zet, valt de ploeg uit elkaar en is de 'derde man' onvindbaar", aldus Cruijff.