De Tien: onvergetelijke Messi-momenten in tien jaar Barça
De Catalaanse trots in een notendop

De Tien: onvergetelijke Messi-momenten in tien jaar Barça

21-10-2014 10:10

We genieten al een decennium van Lionel Messi en zijn buitenaardse kwaliteiten. Nog steeds omspeelt hij zijn tegenstanders met het grootste gemak en brengt hij Camp Nou en andere Spaanse stadions wekelijks in extase. Dinsdag moet Ajax zich staande zien te houden in de Spaanse voetbaltempel. Speciaal voor de centrumverdedigers van Ajax een voorproefje van wat hen dinsdag te wachten staat: de tien mooiste doelpunten van de kleine dribbelaar sinds zijn Barça-doorbraak, tien jaar geleden.

De Diego Maradona-goal (Getafe, 2007)
FC Barcelona won met 5-2 in de halve finale van de Copa del Rey. De doelpuntrijke wedstrijd werd overschaduwd door één buitenaards moment, de 2-0 van Lionel Messi. Vanaf deze dag zou hij onlosmakelijk verbonden zijn met het Argentijnse fenomeen Diego Maradona.

Die ene kopbal (Manchester United, 2009)
Dat Leo dodelijk effectief is met zijn voeten was inmiddels bekend. Tijdens de Champions League-finale tegen Manchester United verbaasde de kleine Argentijn vriend en vijand met die ene, perfect getimede, beslissende 'header' (2-0).

 

De Messi-show (Arsenal, 2010)
Na een gelijkspel in Noord-Londen (2-2) zou de beslissing vallen in Camp Nou. Niklas Bendtner bracht The Gunners nog op voorsprong, maar toen stond de kleine geweldenaar op. Met vier doelpunten stuurde hij de Engelsen zonder pardon terug naar huis.

De borst (Estudiantes, 2010)
Als winnaar van de Champions League vertegenwoordigde FC Barcelona zijn continent op het wereldkampioenschap voor clubteams. In de finale tegen Estudiantes stond het na negentig minuten 1-1, waardoor een verlenging volgde. Door het unieke borst-doelpunt in de 110e minuut van de grote kleine man zelf legden de Catalanen beslag op de felbegeerde beker.

Nonchalance ten top (Deportivo la Coruna, 2013)
Begin 2013 kwam Deportivo la Coruna op bezoek in Camp Nou (2-0). Het zou geen spectaculaire wedstrijd worden, maar ook in deze wedstrijd maakte Lionel een perfect bijpassende treffer. Misschien wel het meest nonchalante doelpunt ooit gemaakt.

De Vernedering (Sevilla FC, 2012)
Messi deelt bijna net zo graag een panna uit als het maken van een subtiele stift. Tegen Sevilla FC (0-2) combineerde hij beide handelsmerken wat deze geniale treffer opleverde.

De Danser (Real Zaragoza, 2010)
Als een ware John Travolta danst de wonderdribbelaar door de verdediging van Zaragoza, en verdubbelt de score voor FC Barcelona. Ook zijn ploeggenoten stonden erbij en keken ernaar.

De Overrompeling (Atlético Madrid, 2012)
Terwijl Thibaut Courtois nog bezig is met het neerzetten van de muur ziet Messi zijn kans schoon, en tilt het leder direct over de muur in de verre kruising. Eigenlijk sowieso al een onmogelijke poging met zijn linkervoet, maar hij flikt het toch.

De Beduvelaar (Arsenal, 2011)
In een andere confrontatie met Arsenal dook de Argentijn op voor keeper Manuel Almunia. Alles leek erop dat hij direct zou afronden, maar niets bleek minder waar. Als een duveltje uit een doosje wipte hij de bal nogmaals op, en ook het laatste obstakel was gepasseerd.

De Grote Ontsnapping (Real Madrid, 2011)
Er is geen mooier podium om zijn kwaliteiten te aanschouwen dan in 'El Clasico'. In de Europese ontmoeting met aartsrivaal Real Madrid tijdens de halve finale van het miljoenenbal hielp Messi zijn ploeg met twee goals hoogstpersoonlijk langs De Koninklijke (2-0). Bij zijn tweede pikt de viervoudig wereldvoetballer van het jaar de bal op bij Sergio Busquets en passeert vervolgens vijf Madrilenen. Ook Iker Casillas kan de uiterst precieze afronding niet voorkomen.