De Tien: clubs met de hoogste uitgaven in het afgelopen decennium
Welke clubs investeerden de afgelopen jaren het grootste bedrag in hun selectie

De Tien: clubs met de hoogste uitgaven in het afgelopen decennium

24-10-2014 10:10
2

Anno 2014 tikt FC Barcelona zonder pardon ruim tachtig miljoen euro af voor Luis Suárez. Ondanks dat de bijtgrage aanvaller nog een schorsing van vier maanden moest uitzitten, haalden de Catalanen hem maar al te graag naar Camp Nou voor dit astronomische bedrag. Ook staan de ongelimiteerde salarisplafonds totaal niet meer in verhouding tot die van vroeger. Maar welke clubs zijn hier eigenlijk het meest in doorgeslagen? Vandaag de tien clubs met het grootste uitgavenpatroon in de afgelopen tien jaar.

10. SSC Napoli (182.4 miljoen euro)
De enige Italiaanse club in deze lijst is Napoli. De voormalig club van Diego Maradona investeerde miljoenen in nieuwe spelers als spelers Gonzalo Higuain en José Maria Callejón. Als nummer drie van het afgelopen seizoen dwong de ambitieuze club voor de vijfde keer in zes jaar kwalificatie voor de Champions League af, maar na een snelle uitschakeling in de voorronde komt de club deze voetbaljaargang uit in de Europa League.

9. Zenit Sint-Petersburg (217.8 miljoen euro)
Zenit Sint-Petersburg is één van de meest aansprekende clubs uit Oost-Europa. Door de rijke oliebaronnen worden zo nu en dan topspelers gepaaid voor een flinke smak geld om hun kunsten te komen vertonen in Rusland. De Braziliaanse aanvaller Hulk is momenteel het boegbeeld van de club en heeft ook een flink prijskaartje om zijn nek hangen. De Russen betaalden zo'n vijftig miljoen euro voor de geblokte oud-spits van FC Porto.

8. Bayern München (317,49 miljoen euro)
Het kost een kapitaal, maar dan heb je ook wat. Met het aantrekken van absolute sterspelers als Arjen Robben, Franck Ribéry, Robert Lewandowski en Mario Götze heeft Bayern München al jaren een selectie die garant staat voor succes. En, Bayern lijkt er elk jaar wel beter op te worden: sportief én financieel.

7. Liverpool (326,85 miljoen euro)
Als er één jaar was waarin Liverpool voor het eerst sinds 1990 eindelijk weer eens landskampioen kon worden, dan was het afgelopen seizoen. Met Luis Suárez in de gelederen draaiden The Reds wekelijks op volle toeren en hielden tot het allerlaatste moment hoop op het kampioenschap. Echter faalde Manchester City niet en moest Liverpool genoegen nemen met de tweede plek. Door de verkoop van de geweldenaar uit Uruguay had de club genoeg liquide middelen om opnieuw de portemonnee te trekken. Van dit geld werd onder meer Mario Balotelli aangetrokken, maar velen gingen hem de afgelopen tien jaar voor.

6. FC Barcelona (424,91 miljoen euro)
Ondanks een geweldige jeugdopleiding waar onder meer Lionel Messi en Andrés Iniesta de fijne kneepjes van het vak leerden, tast ook FC Barcelona regelmatig diep in de buidel. Daar waar vorige zomer Neymar overkwam van het Zuid-Amerikaanse Santos, werd enkele maanden geleden Luis Suárez voor maar liefst tachtig miljoen euro gestrikt.

5. Manchester United (436,82 miljoen euro)
Door alle investeringen van Louis van Gaal is Manchester United een nieuwkomer in deze lijst. De Nederlandse oefenmeester gaf maar liefst ruim 200 miljoen euro uit aan nieuw spelersmateriaal. Tot dusver wisten aanwinsten als Radamel Falcao en Angel Di Maria zich nog niet helemaal te onderscheiden in de Premier League. Manchester United bezet momenteel de zesde plek in de Premier League.

4. Paris Saint-Germain (479 miljoen euro)
Paris Saint-Germain kwam in 2011 in handen van een externe investeringsmaatschappij, genaamd Qatar Sports Investment. Sindsdien heeft de Franse landskampioen geld als water. Meerdere topspelers werden voor gigantische bedragen naar Parijs gehaald om weer bovenin mee te kunnen draaien in de Ligue 1. De aankoop van David Luiz, die afgelopen zomer voor een recordbedrag van vijftig miljoen euro over kwam van Chelsea, is typerend voor de huidige financiële situatie van de Franse grootmacht.

3. Chelsea (502,44 miljoen euro)
Iedereen die Chelsea een warm hart toedraagt zal nog vaak terugdenken aan het jaar 2003. Daar was hij dan, Roman Abramovich. Als ware redder in nood kocht hij de club voor het symbolische bedrag van één pond, op voorwaarde dat hij alle schulden afbetaalde en flink zou investeren in nieuwe spelers. Door de jaren heen klopten aankoop na aankoop op de deur van Stamford Bridge met als opdracht de 'cup met de grote oren' veilig stellen. In 2012 was dan eindelijk het moment daar en won de Londense club de Champions League-finale van Bayern München.

2. Real Madrid (652,44 miljoen euro)
Real Madrid tastte de afgelopen jaren regelmatig diep in de buidel om het sterrenensemble toch nog ergens te versterken. Respectievelijk werden Cristiano Ronaldo, Gareth Bale en James Rodriguez in de loop der jaren aan de selectie van De Koninklijke toegevoegd. Bij elkaar vormen deze drie spelers al ruim veertig procent van het totale Madrileense uitgavepatroon in de afgelopen tien jaar.

1. Manchester City (784,16 miljoen euro)
Niet geheel onverwachts spendeerde Manchester City de afgelopen tien jaar het meeste geld van alle clubs ter wereld. Jaren geleden vroeg men zich publiekelijk af of sportief succes te koop is. Manchester City gaf het antwoord. Na gigantische investeringen van honderden miljoenen euro's werden The Citizens in 2012 na 44 jaar eindelijk weer landskampioen. In de Champions League wil het nog niet zo vlotten voor de Engelsen. Zowel in 2011 als in 2012 lukte het de ploeg niet om te overwinteren.