Cruijff vergelijkt Barça- en Ajax-jeugd: Het voordeel ligt aan de kant van Ajax
Cruijff is positief over de Amsterdamse jeugdopleiding

Cruijff vergelijkt Barça- en Ajax-jeugd: "Het voordeel ligt aan de kant van Ajax"

24-10-2014 15:45
8

Johan Cruijff staat geregeld in contact met Ajax' hoofd jeugdopleidingen Wim Jonk om de situatie op De Toekomst te bespreken. Cruijff ziet gelijkenissen met de fameuze jeugdopleiding van FC Barcelona en denkt zelfs dat het voordeel bij Ajax ligt.

De A1 van Ajax en FC Barcelona speelden eerder deze week tegen elkaar, met Cruijff als aandachtig toeschouwer. De wedstrijd eindigde na een 0-2 voorsprong voor de Amsterdammers in een gelijkspel (2-2). ''Dit is de top van de jeugdopleiding en ze hadden kunnen winnen'', stelt Cruijff tegen AjaxTV. De legendarische Nummer 14 staat regelmatig met hoofd jeugdopleidingen Jonk in contact om de situatie op De Toekomst te bespreken. ''Ik heb altijd contact met Wim en ook met Ruben Jongkind (hoofd talentontwikkeling). Het gaat bij de jeugd om details en dat lijkt bij Ajax goed te gaan.''

Hoewel een gelijkspel tegen Barcelona knap lijkt, was de ook aanwezige Jonk iets minder blij met de weggegeven voorsprong. ''Na de rust kom je in de gelegenheid om 0-3 te maken en daar moeten we zakelijker in zijn. Dat heeft ook met ervaring te maken. We moeten vaker van zulke wedstrijden spelen.'' Cruijff ziet overeenkomsten tussen de jeugdopleidingen van Ajax en Barcelona. ''Beide clubs willen aanvallen, goed positiespel spelen, druk geven en de baas zijn op het veld.'' Of er grote verschillen zijn, kon hij niet zeggen. ''Ajax doet het heel goed, ik denk dat het voordeel aan de kant van Ajax ligt'', meent Cruijff.