Suarez spreekt zich uit: Ik snap niet waarom bijten zo erg is
"Is bijten erger dan iemands been breken?"

Suarez spreekt zich uit: "Ik snap niet waarom bijten zo erg is"

24-10-2014 17:39
16

Luis Suarez heeft zich in de aanloop naar zijn officiële debuut voor FC Barcelona uitgelaten over het moment dat hem liefst vier maanden van de velden hield. De Uruguayaan kon zich op het WK niet beheersen en beet Giorgio Chiellini in zijn nek. Het was al de derde keer dat hij op die manier in de fout ging.

Otman Bakkal, Branislav Ivanovic en Chiellini, ze moesten er allemaal aan geloven. Maar zulke fouten zijn nu definitief verleden tijd, belooft Suarez. "Ik denk dat alle slechte dingen die ik heb meegemaakt nu tot het verleden behoren", zegt hij in een exclusief interview met The Guardian. "Ik ben ervan overtuigd dat ik met de hulp van de juiste mensen, de juiste weg ben ingeslagen."

Voor de 27-jarige aanvaller is het bijten een nauwelijks te voorkomen reflex. "Ja, het is als een impuls. Eentje waarvan je je pas daarna bewust bent." Een impuls ook die hem een schorsing voor liefst vier maanden opleverde, iets waar Suarez nog altijd niet bij kan. "Iedereen heeft zijn eigen manier van zelfverdediging", verklaart de voetballer, die de afgelopen maanden niet over het incident wilde praten.

"In mijn geval kwam de druk en de spanning er op die manier uit. Andere spelers reageren door iemands been te breken of door andermans gezicht te verbouwen. Wat Chiellini is overkomen wordt gezien als erger, maar ik snap niet waarom bijten als zoiets ergs wordt gezien", citeert Voetbal International de ex-Ajacied, die ook al eens in opspraak raakte nadat hij Patrice Evra had uitgemaakt voor negro. Hij moest daarvoor liefst acht wedstrijden brommen.

Suarez erkent dat hij verschillende keren in de fout is gegaan, maar daar rekent hij dat moment niet toe. "Ik weet dat ik fout zat met het bijten en mijn schwalbes, maar ik ben beschuldigd van racisme zonder enig bewijs. Negro is een woord dat mensen in Uruguay te pas en te onpas gebruiken, of iemand nou zwart is of niet. Ik zei alleen maar: waarom, negro? Het was voor mij hetzelfde als vragen: waarom? Het zijn dingen die voetballers nu eenmaal zeggen, dat soort dingen gebeurt voortdurend."