Ik merk, tijdens een bezoek aan Barcelona, dat er wel bewondering is voor Ajax
"Ajax, PSV en Feyenoord moeten nog flink aan de bak"

"Ik merk, tijdens een bezoek aan Barcelona, dat er wel bewondering is voor Ajax"

25-10-2014 08:36
1

Edwin van der Sar baalde afgelopen week flink van de resultaten die Nederlandse clubs boekten in Europa. Toch kwam hij met een positief gevoel terug uit Barcelona. De jeugd maakte indruk tegen de plaatselijke FC en er is goed nieuws over een aparte competitie voor landskampioenen onder 19 jaar. Het is goed omdat 'de ontwikkeling van jeugdspelers voorop moet blijven staan'.

"Ik merk, tijdens een bezoek aan Barcelona, dat er wel bewondering is voor Ajax", schrijft Van der Sar in zijn column in De Telegraaf. "Hoe het bij onze club gaat, hoe wij jeugdspelers opleiden en hoe die op den duur bij grote clubs terechtkomen. Maar als je uitlegt met welke begroting wij werken, hoe gering onze tv-gelden zijn, dan blijkt men daar geen idee van te hebben. Op commercieel gebied zijn we bij Ajax nu ook op de goede weg. Maar de grote clubs uit andere landen weten niet hoe clubs in Nederland, Denemarken of België zich moeten bedruipen."

Van der Sar was daarom ook blij met het optreden van de Ajax-jeugd tegen de leeftijdsgenoten van FC Barcelona. "Dan zie je dat we goede stappen maken. Het is belangrijk dat talenten zich kunnen meten met leeftijdgenoten van Barcelona en dat ze eigenlijk voortdurend in hun leeftijdscategorie topwedstrijden spelen. Daarom is het zo mooi dat we via de ECA (European Club Association) en de UEFA op dit moment een aparte competitie voor landskampioenen onder 19 jaar creëren. Vanaf het seizoen 2015-2016 gaat die van start."

"Het betekent dat er ook plek is voor jeugdkampioensteams uit kleinere landen in de competitie die er al is, maar die nu gespiegeld is aan de grote Champions League. Een tweede club uit Nederland, als dat A-juniorenteam kampioen wordt, kan dus ook instromen naast het jeugdteam van de Nederlandse Champions League-deelnemer."

"De ontwikkeling van jeugdspelers moet voorop blijven staan. De uitslagen van Feyenoord en PSV waren in Europa deze week ook niet rooskleurig. Voor onze positie in Europa is dat niet goed. Ajax, PSV en Feyenoord moeten nog flink aan de bak om het Nederlandse clubvoetbal aansluiting te laten houden", aldus Van der Sar.