Ajax voorspelt ommekeer: Een belangrijk agendapunt, het moet anders
"Het moet gelijkmatiger worden verdeeld"

Ajax voorspelt ommekeer: "Een belangrijk agendapunt, het moet anders"

25-10-2014 10:18
15

Het verschil tussen de absolute Europese top en de ploegen daar vlak onder, wordt groter en groter. Edwin van der Sar vindt dat het eigenlijk niet langer op deze manier kan en voorspelt een ommekeer.

Het verschil tussen Barcelona en Ajax werd deze week weer eens pijnlijk duidelijk. Met het oog op de begrotingen van beide clubs is dat ook niet zo gek en daar zit volgens Van der Sar precies het probleem. "De topclubs hebben in de grote voetballanden door enorme tv-gelden en sponsordeals grotere mogelijkheden. Je ziet aan de uitslagen van Bayern München, Real Madrid of Borussia Dortmund deze week waartoe dat leidt", zegt hij in De Telegraaf.

"Tegelijkertijd hebben sommige clubs nog een berg schuld maar is die schuld te managen door hun inkomsten op commercieel gebied. Wij moeten in ons land juist schuldenvrij zijn en proberen eigen vermogen op te bouwen om te voldoen aan de voorwaarden van het licentiesysteem", vervolgt de commercieel directeur van de Amsterdammers, die tijdens zo'n bezoek aan Barcelona wel bewondering voelt. "Maar als je uitlegt met welke begroting wij werken, hoe gering onze tv-gelden zijn, dan blijkt men daar geen idee van te hebben."

De grote clubs uit de kleine landen hebben moeite om zichzelf te bedruipen. "Dat is bij de volgende bijeenkomst van de ECA een belangrijk agendapunt. Begin december voeren we besprekingen over de verdeling van tv-gelden in de Europa League en de Champions League. Er komt een kentering aan. Het moet gelijkmatiger worden verdeeld, anders groeit het scheef in Europa", aldus Van der Sar. "Met de Nederlandse clubs heb ik daar goed contact over. Het is niet alleen mijn standpunt of dat van Ajax, we nemen een gezamenlijk standpunt in."