Je weet niet wat je meemaakt bij Ajax, ik vond het eerst helemaal niks
"Op die leeftijd zat ik écht op mijn top, alleen heeft niemand dat toen gezien"

"Je weet niet wat je meemaakt bij Ajax, ik vond het eerst helemaal niks"

26-10-2014 21:28
3

Lang niet alle Ajax-supporters zullen hem kennen, maar Tarik Oulida was in de jaren '90 een groot talent in de opleiding van de Amsterdamse club. De voormalig middenvelder is nu terug bij Ajax, waar hij als stagiair de benodigde trainersuren maakt.

"Ik volg de gecombineerde cursus TC 3 en TC2, speciaal voor ex-profs", vertelt Oulida op de website van Ajax. "Ik ben relaxed, heb geen haast. Wil kijken of het trainerschap bij me past. De jongetjes die ik nu als stagiair bij Ajax train zijn D-junioren. Ze zijn elf, twaalf jaar; de leeftijd waarop ik ooit zelf bij Ajax begon."

"Als je bij Ajax komt, weet je niet wat je meemaakt. De stap hogerop merk je meteen", gaat de veertigjarige ex-prof verder. "Bij de amateurs stond ik altijd in de spits, mocht ik gewoon lekker voetballen. Bij Ajax kwam ik links op het middenveld terecht. Was het veel werken, veel lopen en altijd letten op details. Ik vond het eerst helemaal niks. Je bent het niet gewend de bal een a twee keer te raken. Ik wilde dribbels en acties maken. Scoren."

Oulida debuteerde onder Leo Beenhakker. "Toen hij plotsklaps overstapte naar Real Madrid kwam Louis van Gaal. Dan weet je écht waar Ajax voor staat. Het gevoel dat ik in C-junioren had, dat echte begingevoel, had ik opnieuw onder Van Gaal. Dat je weet: als ik even niet oplet, word ik aangepakt. Je kon nooit verslappen."

Uiteindelijk wist hij de hoge verwachtingen niet helemaal waar te maken. Oulida koos er daarom voor om naar Sevilla te vertrekken. "Na 3,5 seizoen in de selectie was het tijd om Ajax te verlaten. Ik wilde niet meer in het tweede spelen. Op mijn 24e had ik drie jaar bij Sevilla gespeeld en voetbalde ik in Japan (voor zes jaar, red.). Op die leeftijd zat ik écht op mijn top, alleen heeft niemand dat toen gezien. Gelukkig heb ik nog de videobanden."