Ibrahimovic verrast door Van Basten: De legende bleek een heel gewone kerel
"Scoren met links, rechts, met het hoofd; hij kon echt alles"

Ibrahimovic verrast door Van Basten: "De legende bleek een heel gewone kerel"

29-10-2014 11:48
8

Zlatan Ibrahimovic is op dit moment één van de beste spitsen ter wereld. Dat neemt niet weg dat de Zweedse geweldenaar een voorbeeld heeft. De voormalig speler van Ajax beschouwt Marco van Basten al sinds zijn jongere jaren als de perfecte spits.

"Als ik hem wilde zien spelen, kon dat alleen als zijn wedstrijden met AC Milan live op televisie waren. Gelukkig was dat vaak het geval. En ik keek ze allemaal. Iedere jonge voetballiefhebber was fan van Van Basten. Ik kan me niet één jongetje herinneren dat hem niet geweldig vond. Voor mij ging het wat verder dan fan zijn. Ik was ook spits en Van Basten was de meest complete centrumaanvaller ter wereld. Hij was mijn voorbeeld", vertelt Ibrahimovic aan Voetbal International.

"Scoren met links, rechts, met het hoofd; hij kon echt alles. En het zag er allemaal zo gemakkelijk uit", vervolgt de Zweeds international zijn verhaal. "Wat me ook heel erg in zijn spel aansprak, was dat hij, als het nodig was, ook vies kon zijn. Een aanvaller krijgt tijdens wedstrijden enorm veel schoppen en stompen. Knijpen is ook heel normaal. Van Basten pikte dat niet altijd. Hij kon een tegenstander ook pijn doen, letterlijk. Van Basten maakte met zijn manier van spelen duidelijk dat je als topspits niet zonder een bepaalde agressie kunt."

In zijn periode bij Ajax kreeg Ibrahimovic vaak de vergelijking met Van Basten te horen. Iets waar de aanvaller het zelf niet mee eens was. "Het was een zware last. De vergelijking met Van Basten kwam nooit in me op. Wie vergelijk zichzelf nu met een legende? Ik weet nog hoe aangenaam verrast ik was toen we voor het eerst spraken. De legende bleek een heel gewone, aardige kerel. Totaal niet arrogant of uit de hoogte."

Ook Ibrahimovic kreeg het nieuws mee dat de Nederlander een stap terug heeft gedaan als hoofdtrainer van AZ. "Ik heb hem er natuurlijk niet zelf over gesproken, maar ik heb het vermoeden dat Van Basten gewoon geen zin meer had in de enorme verantwoordelijkheden die de baan met zich meebrengt. Ik vind het getuigen van grote klasse dat hij deze keuze heeft gemaakt. Ook nu is hij daarom een voorbeeld. Voor mij, maar ook voor anderen."