Van Basten opgelucht: Nu komt het plezier weer in grote stukken bij me naar boven
"Elke dag word je door alles en iedereen gewogen en dat vond ik te zwaar"

Van Basten opgelucht: "Nu komt het plezier weer in grote stukken bij me naar boven"

29-10-2014 12:24
3

Zijn nieuwe rol in de schaduw bevalt Marco van Basten prima. De voormalig hoofdtrainer van AZ deed bewust een stapje terug vanwege gezondheidsredenen en werkt nu als assistent van John van den Brom. Een wijs besluit, stelt de oud-topvoetballer vast.

"Ik ben heel blij dat ik gezegd heb: Ik probeer het op een andere manier. Nu komt het plezier weer in grote stukken bij me naar boven", zegt Van Basten in een interview met Voetbal International. "Het contact dat ik nu heb met spelers, is veel prettiger. Ik heb meer tijd om met die jongens meer dingen te doen en te bespreken. Ik ben daardoor veel bruikbaarder in de organisatie van AZ dan voorheen."

Van Basten herhaalt dat de functie van hoofdtrainer te zwaar is in zijn beleving. "Elke dag word je door alles en iedereen gewogen en dat vond ik te zwaar. En ik moet je zeggen: op dit moment heb ik het heel erg naar mijn zin", zegt Van Basten. Het nieuws dat juist Van Basten kampte met stress, kwam als een verrassing. Uiterlijk was er immers niet veel te zien aan de trainer.

"Het is een houding die je jezelf aanmeet. Het heeft effect als een leidinggevende kalm overkomt en verstandige dingen doet. Dat is ook iets waarvan ik vind dat het zo zou moeten zijn. Ik heb die rol zo goed mogelijk geprobeerd te spelen", aldus Van Basten in VI.