PSV neemt zekere voor het onzekere en stelt in tweede helft orde op zaken
Cocu krijgt passend cadeau

29-10-2014 20:20
10

PSV is nog steeds in de race om de twee belangrijkste nationale prijzen van dit seizoen. De koploper van de Eredivisie verzekerde zich woensdag met een uitzege bij Almere City (1-5) van een plaats in de achtste finales van de KNVB-Beker.

Met het oog op de overvolle kalender met competitiewedstrijden, Europese duels en interlands maakte trainer Phillip Cocu van de gelegenheid gebruik enkele dragende spelers rust te geven. Memphis Depay, Jeroen Zoet, Luuk de Jong, Georginio Wijnaldum, Andrés Guardado en Jeffrey Bruma verschenen niet aan de aftrap in Almere. De oefenmeester van PSV wilde op zijn 44-jarige verjaardag wel eens Remko Pasveer, Nicolas Isimat-Mirin, Florian Jozefzoon, Jürgen Locadia en Marcel Ritzmaier aan het werk zien.

PSV was ook zonder de zes belangrijke spelers veel te sterk voor de nummer veertien van de eerste divisie. Luciano Narsingh bracht zijn ploeg al in de zeventiende minuut op voorsprong, op aangeven van Ritzmaier. PSV creëerde vervolgens niet veel kansen op een tweede treffer maar kwam zelf ook niet in de problemen. De bezoekers uit Eindhoven verdedigden geconcentreerd en het wachten was eigenlijk op een vlijmscherpe counter, een wapen waarmee de formatie dit seizoen al zo vaak succesvol toesloeg.

Het paste niet in het beeld van de wedstrijd dat Almere City op gelijke hoogte kwam. Zeker drie verdedigers van PSV zagen de vrijstaande Sander Keller vlak voor rust helemaal over het hoofd. De aanvoerder van de thuisclub dacht eerst nog dat hij buitenspel stond. Toen dat kennelijk niet het geval was, tikte hij de bal eenvoudig in het uiterste hoekje van het doel (1-1). Trainer Cocu besloot in de rust Luuk de Jong en Georginio Wijnaldum voor Ritzmaier en Narsingh te brengen. Die ingreep betaalde zich binnen vier minuten uit toen Wijnaldum scoorde op aangeven van De Jong (1-2).

In de zeventigste minuut werd het duel van het laatste beetje spanning beroofd. Doelman Remko Pasveer voorkwam dat invaller Leon de Kogel gelijkmaakte. Nog geen tien seconden later schoot Jürgen Locadia de bal aan de overkant in het doel (1-3). Diezelfde Locadia tekende even later ook nog voor de vierde treffer van PSV. Met die ruime voorsprong op het scorebord durfde trainer Cocu het aan de zeventienjarige Steven Bergwijn te laten debuteren. Niet het talent maar Wijnaldum kopieerde de zege die PSV zondag bij FC Utrecht boekte (1-5). (ANP)