Subtoppers Eredivisie hebben geen moeite met amateurs, SC Cambuur wel
Verlenging in Leeuwarden

29-10-2014 21:50
1

Enkele subtoppers in de Eredivisie hebben zich woensdag zonder problemen geplaatst voor de achtste finales van de KNVB Beker. AZ, FC Groningen en PEC Zwolle hadden geen moeite om zich te ontdoen van hun tegenstanders uit het amateurvoetbal.

SC Cambuur heeft daarentegen wel grote moeite om een enorme blamage te voorkomen. Na negentig minuten voetballen tegen Scheveningen staat het in eigen huis 0-0. Er moet daarom een verlenging aan te pas komen om de winnaar van het duel met de topklasser te bepalen.

GVVV - AZ 0-5
AZ heeft woensdagavond in het bekertoernooi de eerste zege onder de nieuwe trainer John van den Brom behaald. De Alkmaarse brigade versloeg de amateurs van GVVV met 5-0. De treffers kwamen op naam van Nemanja Gudelj, Jeffrey Gouweleeuw, Viktor Elm, Robert Mühren en Mikhail Rosheuvel.

Op het drijfnatte Sportpark Het Panhuis ontbrak verdediger Simon Poulsen bij AZ door een voetblessure. Doelman Esteban en aanvaller Aron Jóhannsson maakten hun rentree. Middenvelder Dabney dos Santos maakte zijn debuut in het basisteam van de Alkmaarse ploeg.

Gudelj opende in de negende minuut de score voor AZ uit een voorzet van Guus Hupperts (0-1). Met een schuiver verdubbelde Gouweleeuw in de zeventiende minuut de marge (0-2). Kort daarna vroeg Hupperts om een wissel vanwege een dijbeenblessure. Rosheuvel viel voor hem in.

Na de rust kwam Robert Mühren in het veld voor Dos Santos. Met name Jóhannsson verzuimde in de tweede helft de score te verhogen. Dat leidde tot de nodige frustratie bij de Amerikaanse international, die na een uur werd gewisseld. Dankzij Elm, Mühren en Rosheuvel liep AZ toch nog uit naar een royale zege.

Flevo Boys - FC Groningen 1-8
Na een moeizame en slordige start heeft FC Groningen woensdag ruim van Flevo Boys uit Emmeloord gewonnen. Mede dankzij vier doelpunten van goudhaantje Michael de Leeuw werd er met 1-8 zegegevierd. Danny Hoesen en Yoell van Nieff maakten de eerste twee goals, Dino Islamovic de vierde. In de blessuretijd bepaalde Johan Kappelhof de eindstand op 8-1. Het was Paul Bergtop die bij een 0-3 tussenstand iets terugdeed.

PEC Zwolle - HHC Hardenberg 6-1
PEC Zwolle leidde in de thuiswedstrijd tegen HHC Hardenberg (6-1) al na amper een kwartier met 2-0 dankzij twee treffers van Thomas Lam (foto). De eerste kans was echter voor de bezoekers, die Tiemen van Hezel op de lat zagen koppen. Na een half uur voltooide Lam zijn hattrick (3-0). Na een tegentreffer van Sargon Gouriye bepaalde Thanasis Karagounis de ruststand op 4-1. Na de pauze kwamen ook Bart van Hintum en Ben Rienstra nog tot scoren.