Misser in penaltyreeks wordt Eagles fataal in heerlijk bekerduel met Twente
Tukkers trekken aan langste eind

29-10-2014 23:25
3

Reservekeeper Sonny Stevens heeft FC Twente woensdagavond naar de achtste finales van de KNVB-beker geleid. In het duel met Go Ahead Eagles vielen in de normale speeltijd en in de verlenging geen doelpunten (0-0). In de strafschoppenreeks pakte Stevens de eerste trap van Jop van der Linden. Die redding bleek na tien strafschoppen doorslaggevend: 5-4.

FC Twente had dringend behoefte aan een overwinning, na drie duels in de Eredivisie zonder zege. De nederlaag zondag bij Excelsior (2-1) was voor trainer Alfred Schreuder aanleiding om de nodige wijzigingen in zijn basisteam aan te brengen. Naast Stevens mochten ook Darryl Lachman, Dico Koppers en Youness Mokhtar aan het duel beginnen. Eerste doelman Nick Marsman, Robbert Schilder, Tim Breukers en Ryo Miyaichi dienden op de bank te beginnen.

FC Twente was vanaf de aftrap de betere ploeg in Deventer. De Tukkers lieten voor de rust echter nogal wat kansen liggen. Met name Luc Castaignos en Kyle Ebecilio waren in het strafschopgebied van de Eagles niet scherp genoeg.

Na de pauze leek Go Ahead reddeloos verloren toen verdediger Xandro Schenk in de 54e minuut na zijn gele kaart van het veld moest. Gedragen door het fanatieke thuispubliek bleef de ploeg van trainer Foeke Booy echter in een bekerstunt geloven.

FC Twente was na ruim een uur twee keer dicht bij de openingstreffer. Eerst schoot Hakim Ziyech op de paal, twee minuten later deed Castaignos hetzelfde. Het deerde Go Ahead allemaal niet. Op karakter knokte de thuisclub zich naar de verlenging.

Het overwicht van de bezoekers hield ook in het extra half uur aan, maar Go Ahead en zeker ook doelman Mickey van der Hart weigerde te capituleren. Het bereiken van de strafschoppenreeks was voor de thuisclub een morele zege. Na de snelle misser van Van der Linden bleek er echter geen ontsnapping meer mogelijk. Invaller Orlando Engelaar schoot FC Twente uiteindelijk naar de volgende ronde. (ANP)