'Newcastle-eigenaar aast op overname Rangers na miljoenenlening'
Glasgow Rangers opnieuw in de financiële problemen

'Newcastle-eigenaar aast op overname Rangers na miljoenenlening'

30-10-2014 14:15

Glasgow Rangers zit wederom in de penarie. Twee jaar na het faillissement stonden de Rangers op het punt onder curatele gesteld te worden, maar dankzij de eigenaar van Newcastle United kan de voormalige Schotse grootmacht weer even ademhalen, meldt de NOS.

Het stokoude Glasgow Rangers (140 jaar) werd in juni 2012 failliet verklaard vanwege een grote schuldenlast. Er werd een doorstart gemaakt onder de naam Rangers FC, maar dat moest in de vierde divisie gebeuren. De Old Firm, de grootste derby van Schotland tussen Glasgow Rangers en Celtic, zou voorlopig niet meer gespeeld worden. Dankzij twee opeenvolgende promoties en ook goede prestaties in de eerste divisie, is Rangers FC bijna terug in de Schotse Premier League.

De tribunes zijn gevuld, maar de kas is wederom leeg. De club uit Glasgow is sinds het faillissement in handen van een groep investeringsmaatschappijen. Zij hebben allemaal een klein deel van de club in bezit en willen meepraten. Dit leidt tot veel problemen in de bestuurskamer. De BBC meldde eerder deze week dat de club onder curatele gesteld zou worden. Newcastle United-eigenaar Mike Ashley stak daar echter een stokje voor. Hij verstrekte de Schotten een lening van 2,5 miljoen euro en lijkt te azen op een overname van de club. Ashley heeft inmiddels negen procent van de aandelen in bezit.

Ashley vond dat er wel een tegenprestatie mocht worden verwacht voor de lening. Hij wilde dat bestuursleden Graham Wallace en Philip Nash zouden vertrekken en heeft ze vervangen door twee vertrouwelingen: Derek Llambias en Barry Leach. Op de vraag wat hij nou precies van de club wil, geeft Ashley voorlopig geen antwoord.