Kritiek op FC Twente: Sussen zichzelf met dat oeverloze getik in slaap
Bruggink: "Vanaf de flanken wordt vooralsnog te weinig gecreëerd"

Kritiek op FC Twente: "Sussen zichzelf met dat oeverloze getik in slaap"

31-10-2014 07:15
1

Een herfstdipje, zo kan de huidige fase van FC Twente genoemd worden. Na de nederlaag tegen Excelsior (2-1) volgde deze week een moeizame overwinning in het bekertoernooi, Go Ahead Eagles werd na strafschoppen uitgeschakeld. Arnold Bruggink, analist en voormalig speler van FC Twente, wijst naar het 'tikken om het tikken'.

"Dat is misschien wel het grootste punt van kritiek. Ik begrijp dat het in de tactiek van Twente opgesloten zit: langdurig balbezit houden om de tegenstander kapot te spelen. Maar ze voeren het te ver door en sussen zichzelf met dat oeverloze getik in slaap", zegt Bruggink in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Go Ahead Eagles kon het zelfs met tien man belopen. De fans beklagen zich vooral over dát aspect, merk ik. En ze hebben een punt. De voorzet van de zijkant zou sneller moeten komen, ook van de backs. Wat meer opportunisme mag wel. En in de tweede helft was er totaal geen diepgang. Engelaar, Ziyech en Mokotjo wilden de bal allemaal in de voeten, ze bleven de bal maar rondspelen. Er stond niemand in de rug van Luc Castaignos."

Vorig seizoen waren de vleugelspelers Dusan Tadic en Quincy Promes dreigend en beslissend, dat mist FC Twente nu. "Het verschil in kwaliteit met Tadic en Promes is groot. Vanaf de flanken wordt vooralsnog te weinig gecreëerd. Als Jesús Corona het niet heeft, blijft er niet zoveel over. Youness Mokhtar is in uitwedstrijden best dreigend, maar lijkt in de Grolsch Veste last te hebben van de druk. Ryo Miyaichi en Kasper Kusk, vleugelaanvallers die eigenlijk voor de basis zijn gehaald, hebben nog niet kunnen bekoren. Maar misschien komt dat nog."