Hiddink is al zijn geloofwaardigheid verloren, spelers prikken door hem heen
"Evenals de manier waarop hij beweegt en z’n brilletje. Het werkt niet"

"Hiddink is al zijn geloofwaardigheid verloren, spelers prikken door hem heen"

01-11-2014 08:22
4

Guus Hiddink blijft voorlopig in het zadel als bondscoach van Oranje, maar dat betekent niet dat hij verlost is van de stortvloed aan kritiek. Wim Kieft haalt zaterdag nog maar eens keihard naar de oefenmeester uit.

Volgens Kieft zit het probleem van Oranje bij de leiding. "Ten eerste bij KNVB-directeur Bert van Oostveen, die Hiddink heeft aangesteld en daarbij voorbijging aan Ronald Koeman. Een misser vanjewelste omdat Hiddink een onbekende is voor de huidige generatie topspelers", zegt hij in De Telegraaf. "Ja, ooit in Zuid-Korea succes gehad, maar Rusland, Australië en Turkije spraken niet tot de verbeelding en tussendoor Russische oliedollars getankt onder de dekmantel van het opzetten van een jeugdopleiding en ziekenhuis in Dagestan."

De oud-topvoetballer stelt dat het een verloren zaak is geworden voor Hiddink. "Als je als bondscoach vervolgens zo loopt te schutteren tegen Italië, Tsjechië en in IJsland, dan verlies je bij een spelersgroep in één klap al je geloofwaardigheid. Dat gaat zo snel en zo hard bij topspelers. Je wint ze ook nooit meer voor je terug." Daarnaast zijn de verwachtingen van dit Nederlands elftal ook te hoog.

"Het kwartet Van Persie, Robben, Sneijder en Huntelaar is goed, maar ze kunnen nog maar moeilijk het verschil maken en dat wordt niet meer beter nu de jaren gaan tellen. Veel andere jonge spelers hebben op het WK in Brazilië ver boven hun kunnen gepresteerd met een bronzen medaille. Maar het besef dringt moeilijk door dat ze individueel niet op dat niveau zitten." Het plan van aanpak van Hiddink en Van Oostveen noemt Kieft bovendien 'lachwekkend'.

"Dan geeft Hiddink een persconferentie met de definitieve selectie. Die ontliep z’n verantwoordelijkheid door zogenaamd de grapjas uit te hangen met platte lolletjes in de stijl van ouwe-jongens-krentenbrood. Vervolgens propt hij zich zonder iets te zeggen in een auto. Wat maar net gaat. Spelers zien dat. Evenals de manier waarop hij beweegt en z’n brilletje. Het werkt niet. Spelers prikken hem door, nemen hem niet serieus", aldus Kieft in Telesport.