Arsenal en Wenger hebben nu ook zelf een topper in huis: 'Hij is onze Suarez'
"Zuid-Amerika is het enige continent waar ze nog spitsen ontwikkelen"

Arsenal en Wenger hebben nu ook zelf een topper in huis: 'Hij is onze Suarez'

01-11-2014 09:55
2

Alexis Sanchez heeft in zijn eerste maanden bij Arsenal een onuitwisbare indruk achtergelaten. Ook trainer Arsène Wenger is zaterdag lovend over de aanwinst van veertig miljoen euro, die afgelopen zomer overkwam van FC Barcelona.

Arsenal zat vorig jaar nog achter Luis Suarez aan, maar Wenger treurt niet meer om het mislopen van de Uruguayaan. De Fransman heeft nu namelijk zijn eigen Suarez. "Er zijn zeker overeenkomsten", zegt de manager. "Suarez levert de bal soms in bij de tegenstander, maar verovert hem dan gelijk weer terug. Sanchez doet precies hetzelfde. Er is geen tijd tussen aanval en verdediging. Ze zijn allebei ook erg snel. Alexis heeft bovendien van nature een ongelooflijk energieniveau. Je zou willen dat iedereen dat heeft, maar dat is helaas niet zo."

De Chileen scoorde in zijn eerste acht wedstrijden vijf keer. Hij voegt zich daarmee in een rijtje met de nodige Zuid-Amerikaanse aanvallers die in Engeland eveneens gemakkelijk het doel vinden, zoals Suarez, Sergio Agüero en Carlos Tévez. Volgens Wenger kan Europa dan ook nog veel van de Zuid-Amerikaanse manier van het opleiden van aanvallers leren. "Dat klopt. Als je naar het hedendaagse voetbal kijkt, is Zuid-Amerika het enige continent waar ze nog spitsen opleiden. Kijk naar Europa: waar zijn alle spitsen gebleven? Je ziet dat tenminste tachtig procent uit Zuid-Amerika komt."

"We moeten ons dus afvragen wat we aan onze opleidingen kunnen veranderen om opnieuw spitsen te ontwikkelen. Als je naar het Engeland van de jaren '60 en '70 kijkt - of zelfs toen ik in 1996 aankwam - toen had elke club nog een spits rondlopen. En dan bedoel ik echte spitsen, spitsen die een bal kunnen koppen. Ze liepen op elke voorzet. Van dat soort spelers hebben we nu een stuk minder", aldus Wenger.