Zweedse tegeltjeswijsheid: 'Ben je goed in Nederland, ga je naar de Europese top'
"In Nederland krijg je kansen. En zelfs als je faalt krijg je een nieuwe kans om te spelen"

Zweedse tegeltjeswijsheid: 'Ben je goed in Nederland, ga je naar de Europese top'

01-11-2014 12:20
1

Zweedse talenten vertrekken op steeds jongere leeftijd naar het buitenland. Engeland is een geliefde bestemming voor de Zweedse voetballers, maar slagen in de Premier League is er vaak niet bij. De Eredivisie geldt voor de jonge voetballers uit het land als prima vangnet.

Spelers als Kristoffer Peterson, Muamer Tankovic, Dino Islamovic en Isak Ssewankambo hebben allen één ding met elkaar in gemeen. Op jonge leeftijd jaagden zij hun droom na in Engeland, enkele jaren later spelen zij allemaal in de Eredivisie. "Ben je goed in Nederland, dan ga je naar een topclub in Europa", legt de Zweedse zaakwaarnemer Adnan Huseincehajic uit in gesprek met Fotbollskanalen.se.

Peterson verruilde in de zomer Liverpool voor FC Utrecht. De negentienjarige Zweed klopte stevig op de deur op Anfield Road, maar een doorbraak bleef vooralsnog uit. Via FC Utrecht hoopt hij de volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten. Dezelfde achterliggende gedachten gaan schuil achter de transfers van Ssewankambo (van Chelsea naar NAC Breda), Tankovic (van Fulham naar AZ) en Islamovic (van Fulham naar FC Groningen).

Is het puur toeval dat vier jonge Zweedse talenten op hetzelfde moment Engeland verruilden voor de Eredivisie? "Ik kan alleen spreken voor Dino en Muamer. In Engeland kwamen zij niet regelmatig aan spelen toe op het hoogste niveau. Muamer heeft het een beetje gered in Engeland, maar er is een groot verschil tussen elke week spelen en af en toe invallen. Ze moesten vertrekken om de volgende stap te zetten", zegt Huseincehajic, belangenbehartiger van het duo.

"Als je faalt krijg je in Nederland een nieuwe kans"
Maar waarom Nederland? "In Nederland krijg je kansen. En zelfs als je faalt krijg je een nieuwe kans om te spelen. In Nederland is men zich ervan bewust dat jonge spelers fouten maken. De Eredivisie is ook een competitie waarin veel jonge spelers zich ontwikkelen. Ben je goed in Nederland, dan kun je vertrekken naar een Europese topclub", stelt Huseincehajic.

"Het is nu tijd voor Dino en Muamer om zich te laten zien in Nederland, vervolgens is de stap naar 'Europa' niet zo groot. In de Eredivisie wordt zeer aanvallend voetbal gespeeld, spel dat op en neer golft. Voor offensieve spelers als Dino en Muamer is dit een uitstekende omgeving om zich in te ontwikkelen. Nederlandse clubs zijn bovendien heel eerlijk; ze hebben niets te verbergen. Een speler verkopen kan geen kwaad, het is eerder het bewijs dat een club goed bezig is."