Eredivisie-clubs zijn er klaar mee: Kunstgras is voor koeien zonder tanden
Kunstgras maakt Eredivisie oneerlijk

Eredivisie-clubs zijn er klaar mee: "Kunstgras is voor koeien zonder tanden"

10-11-2014 08:11
16

Een meerderheid van de voetbalclubs uit de Eredivisie vindt dat kunstgras de competitie oneerlijk maakt. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde enquête die AD Sportwereld heeft gehouden. 

De ochtendkrant voerde de enquête uit onder de trainers, aanvoerders en keepers uit de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal. Zes clubs in de Eredivisie spelen op een kunstmatige bodem en van de 54 ondervraagden zijn er 29 het eens met de stelling dat dat in de Eredivisie tot competitievervalsing leidt.

Voetbal op kunstgras is een wezenlijk ander spel dan voetbal op natuurlijk gras, vinden 41 van 54 ondervraagden. Een verbod haalt net geen meerderheid: 23 tegen 24 met zeven onthoudingen. Zonder de zes clubs die op kunstgras spelen, is er echter een overweldigende meerderheid die een verbod wenselijk vindt.

Met name de traditionele topclubs (Ajax, Feyenoord, PSV) spreken zich uit tegen kunstgras dat ook wordt gezien als slecht voor de concurrentiepositie met het buitenland. "In de eredivisie moeten alle wedstrijden op gras, echt gras gespeeld worden", zegt Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax. Voor de Amsterdammers pakt de ondergrond overigens niet heel slecht uit. De club verloor nog nooit op kunstgras.

Volgens het Algemeen Dagblad voert Ajax de strijd tegen kunstgras aan, maar ook bij Feyenoord en PSV spreekt men zich fel tegen kunstgras uit. Fred Rutten en Phillip Cocu reageren met een duidelijk 'ja' op de vraag of kunstgras uit de Eredivisie moet. "Kunstgras is voor koeien zonder tanden", aldus PSV-assistent Ernest Faber.

Uiteraard gaan de zes clubs die op kunstgras spelen - ADO Den Haag, FC Dordrecht, PEC Zwolle, Heracles Almelo, Excelsior en SC Cambuur - niet mee in de gedachtegang van de rest. Maar ook bij die clubs vindt een substantieel deel dat voetballen in hun eigen stadion een andere tak van sport is dan voetballen bij een club waar echt gras ligt.