In het kort: Belgische tegenslag, international voor Twente, racisme in Rusland

In het kort: Belgische tegenslag, international voor Twente, racisme in Rusland

12-11-2014 23:59
14

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Racisme in Rusland
Een grappig bedoelde opmerking over donkere voetballers heeft trainer Igor Gamula van FC Rostov een schorsing van vijf wedstrijden opgeleverd. De 54-jarige Rus kreeg eind vorige maand na een competitiewedstrijd de vraag of verdediger Benoît Angbwa uit Kameroen, die als toeschouwer de wedstrijd bekeek, was aangetrokken door Rostov. Gamula zei vervolgens: "We hebben al genoeg zwarte spelers, we hebben zes van die dingen. Wil je dat ik er nog een zevende bij neem? Angbwa woont hier gewoon, we gaan hem niet kopen."

De trainer van Rostov maakte ook een misplaatste grap over vijf spelers die op dat moment vanwege koorts ziek thuis zaten. "Ik ben nu al bang dat het ebola is." Gamula benadrukte dat hij slechts wat grapjes maakte, maar de Russische voetbalbond kon zijn humor niet waarderen en besloot hem een schorsing van vijf wedstrijden op te leggen.

Twente-aanvaller debuteert
Jesús Corona heeft woensdag zijn debuut gemaakt voor de nationale ploeg van Mexico. De aanvaller van FC Twente mocht na 61 minuten voetballen in de ArenA invallen tijdens de oefenwedstrijd van zijn nationale ploeg tegen het Nederlands elftal. De 21-jarige Corona maakte vorig jaar augustus de overstap van CF Monterrey naar FC Twente. Hij heeft dit seizoen een basisplaats veroverd bij de club uit Enschede.

Belgen zonder Kompany
België moet het ook zondag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales stellen zonder aanvoerder Vincent Kompany. De verdediger van Manchester City kampt met een kuitblessure, waardoor hij woensdag al ontbrak tijdens de oefeninterland tegen IJsland. "Vincent moet nog minimaal tien dagen rust houden", zei bondscoach Marc Wilmots voorafgaand aan die wedstrijd. Wilmots sprak eerder nog de hoop uit dat Kompany op tijd fit zou zijn voor het duel met de Welshmen. De 'Rode Duivels' hebben vier punten gepakt in de eerste twee kwalificatieduels. Wales speelde al drie keer en gaat aan kop in de groep met zeven punten.

FC Groningen niet langs amateurs
FC Groningen heeft woensdag in een oefenwedstrijd tegen Be Quick 1887 genoegen moeten nemen met een gelijkspel. De ploeg van trainer Erwin van de Looi nam op bezoek bij de naburige hoofdklasser in Haren een voorsprong van 2-0, maar verspeelde die na rust (2-2). Danny Hoesen en Michael de Leeuw waren trefzeker voor de Eredivisie-club. Van de Looi gooide na de eerste helft zijn elftal behoorlijk om. Hij zag hoe Be Quick 1887, dat op de zevende plek staat in de zondag hoofdklasse C, na rust langszij kwam. FC Groningen hervat na de interlandperiode de eredivisie met een thuiswedstrijd tegen PSV, op 23 november.

Sjoemelaars mogen Brazilië verlaten
Een Braziliaanse rechter heeft Ray Whelan, die ervan wordt verdacht de hand te hebben gehad in het ticketschandaal tijdens het WK voetbal, toestemming gegeven het land tijdelijk te verlaten. De Brit heeft drie maanden de tijd business- en privézaken te regelen. Dat geldt ook voor de Algerijn Lamine Fofana, die eveneens is aangeklaagd. Volgens het dagblad O Globo is het wachten nog op de teruggave van hun paspoorten. Het duo moet wel terug naar Brazilië omdat het onderzoek naar deze affaire nog niet is afgerond.

Whelan is de topman van FIFA-partner Match Services. Hij werd op 14 juli gearresteerd en zat drie weken vast. Het openbaar ministerie beschouwt hem als de figuur achter de schermen bij de grootschalige zwendel met toegangskaartjes. Die werden tegen buitensporig hoge prijzen op de zwarte markt verkocht.

Rostov-coach zwaar gestraft vanwege racisme
De racistische opmerkingen van FK Rostov-coach Igor Gamula hebben een staartje gekregen. De oefenmeester is door de Russische voetbalbond voor vijf wedstrijden geschorst. Gamula deed eind oktober opmerkelijke uitlatingen over Benoit Angbwa, die in verband werd gebracht met een transfer naar Rostov. "We hebben al zes van die dingen (donkere spelers, red.). Ik ben bang dat ze ebola verspreiden", luidde Gamula's uitleg over het afketsen van de transfer.

Sturridge keert terug op trainingsveld
Goed nieuws voor Liverpool en het Engelse nationale elftal. Daniel Sturridge heeft woensdag zijn rentree gemaakt op het trainingsveld. De aanvaller kwam dit seizoen tot dusver slechts drie wedstrijden in actie vanwege een liesblessure. De laatste keer dat Sturridge speelminuten maakte was op 31 augustus in de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur.

Class of '92 is definitief mede-eigenaar van Salford City
Vijf beroemde ex-spelers van Manchester United zijn mede-eigenaar geworden van Salford City, een club in de Division One North, het achtste niveau in Engeland, dit meldt de BBC. De broers Gary en Phil Neville, Nicky Butt, Paul Scholes en Ryan Giggs hebben samen vijftig procent van de aandelen van Salford overgenomen. De vijf maakten onderdeel uit van de Class of '92 van United, refererend aan het jaar waarin ze de jeugdopleiding verlieten.

De oud-voetballers brachten in maart van dit jaar naar buiten dat ze de club wilden overnemen en de FA heeft de aanvraag nu goedgekeurd. Peter Lim heeft de overige vijftig procent van de aandelen in handen. Hij is ook de eigenaar van Valencia. Salford City staat overigens derde in de Division One North. Als het de twee inhaalwedstrijden wint, kan koploper Darlington 1883 worden achterhaald.

'Hoeness mag vanaf januari weer aan de slag bij Bayern'
Belastingontduiker Uli Hoeness gaat wellicht in januari 2015 al weer werken voor Bayern München. De veroordeelde ex-directeur mag tegen die tijd de gevangenis overdag verlaten, mits hij zich tot dan goed gedraagt. Dit meldt de krant Bild (Duitsland). Hoeness kan in de jeugdopleiding aan de slag. De 62-jarige Hoeness werd in maart van dit jaar veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf omdat hij 28,5 miljoen euro niet bij de belastingdienst had opgegeven.

De traliedeuren sloten op 2 juni voor Hoeness, maar hij stond sindsdien al drie keer aan de andere kant van de gevangenismuren. De verwachting is dat de oud-bestuurder met Kerst zelfs bij zijn familie mag zijn. Mocht hij zich goed gedragen en volgend jaar weer bij Bayern gaan werken, houdt dat in dat Hoeness tussen zes uur 's ochtends en zes uur in de avond actief mag zijn. Daarna dient hij zich weer te melden in de gevangenis.

Lege plekken in Arena
Het Nederlands elftal speelt woensdagavond in een verre van uitverkochte Arena tegen Mexico. Tot op heden zijn er 32.000 kaarten verkocht, meldt De Telegraaf. Het stadion heeft een capaciteit van ruim 52.000. Voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland zijn via de website van OnsOranje eveneens nog volop kaarten te verkrijgen.

Nürnberg luistert niet naar fans
De fans van 1. FC Nürnberg eisten deze week in een krantenadvertentie nog de terugkeer van Gertjan Verbeek als trainer, maar de directie van de Duitse voetbalclub heeft niet geluisterd. De Zwitser René Weiler is woensdag aangesteld als nieuwe hoofdcoach van de club, die vorig seizoen degradeerde uit de Bundesliga en het niet veel beter doet in de tweede liga. Weiler is de opvolger van Valérien Ismaël, die begin deze week werd ontslagen vanwege de teleurstellende resultaten.

Mogelijke verhuizing Vak410
De harde kern van Ajax krijgt misschien een ander vak in de Amsterdam Arena, meldt AT5. Dat staat in de evaluatie van het vorige seizoen door Ajax en de officiële instanties. Vak410 bezet sinds het seizoen 2008-2009 de vakken 424 en 425 op de tweede ring. Ajax onderzoekt nu de mogelijkheid om daar een familievak van te maken. Vak410 zou in dat geval verplaatst kunnen worden naar de tweede ring op Zuid. Een woordvoerder van Ajax laat aan AT5 weten dat het nog te vroeg is om te zeggen of en naar welk vak de sfeergroep eventueel wordt verplaatst.