Schöne was anders, hij had lang haar en kwam snel met plakplaatjes aan
Ajacied treft zaterdag oude club, als hij tenminste fit is

"Schöne was anders, hij had lang haar en kwam snel met plakplaatjes aan"

19-11-2014 12:44
2

Lasse Schöne was ooit niet goed genoeg voor sc Heerenveen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een steunpilaar bij Ajax. Zaterdag treft hij de club waar hij in 2002 neerstreek.

In een jeugdploeg met onder meer Joey van den Berg, Jeroen en Herico Drost was Schöne de smaakmaker. "Er liepen in die tijd veel Scandinaviërs bij de club rond", herinnert Van den Berg zich in gesprek met het Friesch Dagblad. "Je vroeg je wel eens af wat we daar allemaal mee moesten. Maar Lasse bleek een echte aanwinst. Al was hij wel een mooiweervoetballer. Als het slecht ging, had je er niet veel aan."

Gertjan Verbeek, destijds trainer van Heerenveen, beschikte in die jaren over een brede selectie en besloot voor andere namen te kiezen. Verbeek zag hoe Schöne zich in de jaren daarna bleef ontwikkelen. ,,In het begin speelde Lasse bij Ajax niet alles, net als daarvoor bij NEC en De Graafschap", zegt Verbeek. "Hij heeft ondanks zijn potentie een langere weg bewandeld voor hij de top haalde. Door die geleidelijke ontwikkeling kan hij op latere leeftijd nog steeds progressie maken. In tegenstelling tot spelers die er wel direct staan, maar van wie je na drie jaar niets meer hoort. Neem Sulejmani."

"Schöne heeft een knappe carrière uitgebouwd en zou nog een stapje hogerop kunnen. Als hij wil slagen in het buitenland moet hij wel fysiek nog wat sterker worden", aldus Verbeek. Van den Berg heeft ook respect voor Schöne. "Lasse is uitgegroeid tot de beste speler van Ajax. Bijna alles draait om hem. Knap dat hij het zover heeft geschopt, nadat hij het bij Heerenveen niet heeft gered."

Verbeek kent de verhalen dat het lange haar van Schöne en tatoeages er mede voor zorgden dat hij vertrok. "Wij houden in Fryslân van het shirtje in de broek en opgetrokken kousen", aldus Verbeek. "Lasse was anders. Hij had lang haar en kwam al snel met plakplaatjes aan. Dat wekte wrevel bij de directie. Er werd geregeld gezegd dat hij toch echt eens naar de kapper moest gaan."