Zijn vader wil geld verdienen over de rug van zijn zoon, dat vind ik spijtig
Jeugdspeler zorgt voor commotie omdat hij niet wil tekenen

"Zijn vader wil geld verdienen over de rug van zijn zoon, dat vind ik spijtig"

21-11-2014 08:13
8

In België is veel ophef ontstaan over een conflict tussen een zestienjarige jeugdspeler en Anderlecht. Jason Eyenga-Lokilo weigerde een profcontract te tekenen, waarna Anderlecht naar de rechtbank stapte.

Anderlecht-directeur Herman Van Holsbeeck legde donderdagavond op tv uit waarom de club die opmerkelijke stap zet. In de uren daarvoor werd hij onder meer beticht van kinderhandel en het hebben van een barbaarse werkwijze. "Zijn vader wil geld verdienen over de rug van zijn zoon en dat vind ik spijtig", begint Van Holsbeeck in het programma Reyers Laat.

"Jason is bij ons in een ontwikkelingstraject gestapt en daarom heeft hij op jonge leeftijd een sterkmakingscontract getekend. Hiervoor kregen hij en zijn ouders 75.000 euro, met als belofte dat hij op zijn zestiende een profcontract zou tekenen voor ons. Maar een maand voor zijn zestiende kwam de vader mijn bureau binnen met de eis dat hij alleen zou tekenen als hij één miljoen euro zou krijgen."

"Het is een schande dat die mens ons denkt te kunnen chanteren", vervolgt Van Holsbeeck. "Hij wil geld verdienen over de rug van zijn zoon. We willen een signaal geven dat dat niet kan. Daarom stappen we naar de rechtbank. Die jongen is het slachtoffer van zijn vader, die ook nog eens zelf spelersmakelaar is. Eerst zijn ze naar Engeland getrokken, nu zitten ze in Italië, maar het probleem blijft hetzelfde: hij vraagt te veel."

"Daarom steek ik mijn hand uit naar hen. Als zijn vader morgen op mijn bureau komt en zegt: 'Sorry, ik was verkeerd bezig', dan ben ik bereid die jongen een kans te geven om weer voor ons te voetballen", besluit Van Holsbeeck.