Toen ik wegging is in de media ontstaan dat ik het klimaat bij Ajax onprettig vond
"Ajax is fantastisch voor mij geweest"

"Toen ik wegging is in de media ontstaan dat ik het klimaat bij Ajax onprettig vond"

21-11-2014 10:27

Tom De Mul streek als Belgisch toptalent neer bij Ajax, maar wist achteraf bekeken de hoge verwachtingen niet waar te maken. Desondanks kijkt de vleugelaanvaller nog altijd met een tevreden gevoel terug op zijn periode in Amsterdam.

"Ajax is fantastisch voor mij geweest", vertelt hij in gesprek met Ajax Showtime. "Vroeger keek ik naar het Ajax van Jari Litmanen en Patrick Kluivert dat de Champions League won. Ik keek daar als kleine jongen ongelooflijk tegenop, zo ver stond dat van mij af. Tot Ajax mij ineens belde: alsof een droom werkelijkheid werd. Ik heb daar toen niet lang over na hoeven denken."

"Natuurlijk was het moeilijk, want je verlaat je vrienden, familie en vertrouwde omgeving", blikt De Mul terug, die inmiddels zaakwaarnemer is geworden. "Ik speelde met jongens als Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar en Jan Vertonghen. Dat waren mijn teamgenoten, mijn vrienden. Ik heb toen echt mijn mooiste jaren als voetballer beleefd. Toen ik wegging is in de media ontstaan dat ik het klimaat bij Ajax onprettig vond, klinkklare onzin."

Op 21-jarige leeftijd maakte De Mul de overstap naar Sevilla, maar dat liep uit op een mislukt avontuur. "Mijn leven speelde zich af in en rondom ziekenhuizen, in plaats van op het veld. Ik heb er zo ongelooflijk hard voor gewerkt, de halve wereld overgevlogen om door kundige medici geholpen te worden, maar als het lichaam verzaakt, dan sta je machteloos."

Ondertussen probeert De Mul zijn geld te verdienen als belangenbehartiger. "Mijn filosofie is echt het begeleiden van spelers. Ik weet hoe belangrijk dat is in een voetballoopbaan en hoop die ervaring over te kunnen brengen op jonge spelers. Ik ben vooral in België actief, maar wil natuurlijk zoveel mogelijk uitbreiden. Die topsporterambitie heb je nodig en zal altijd blijven bestaan."