Waar is mijn opvolger?  Denk je dat Veltman in mijn tijd Oranje had gehaald?
"Bruno Martins Indi? Stefan de Vrij? Die spelen toch niet bij Europese topclubs?"

"Waar is mijn opvolger? Denk je dat Veltman in mijn tijd Oranje had gehaald?"

22-11-2014 08:00
27

Winston Bogarde maakt zich grote zorgen over de staat van het Nederlandse voetbal. Vooral verdedigend gaat er flink wat mis en dat begint al in de opleiding. Hij staat te trappelen om daar iets aan te doen.

Tenenkrommend, zo noemt Bogarde de neergang van het Nederlandse clubvoetbal en het nationale elftal. "Noem mij een topverdediger uit Nederland? Wanneer waren de laatste successen van Nederlandse clubs? Welke toppers komen na Robben, Sneijder en Van Persie? Het Nederlands voetbal verkeert in een zorgwekkende staat. Het niveau is schrijnend", stelt hij in het Algemeen Dagblad.

Volgens de ex-verdediger van Ajax, FC Barcelona en Chelsea is er in Nederland genoeg talent, maar ontbreekt het de spelers aan mentaliteit, fysieke kracht en slimheid. "Weerstand, het wordt de voetballers te gemakkelijk gemaakt. Prikkels ontbreken. Tasjes, schoenen, busjes, alles wordt geregeld", zegt Bogarde, die niet verwacht dat het snel goedkomt.

"Kijk eens naar Jong Oranje. Tien goals tegen in de laatste drie wedstrijden. Waar zijn de opvolgers van Stam, Reiziger en mijn persoontje? Bruno Martins Indi? Stefan de Vrij? Die spelen toch niet bij Europese topclubs? Denk je dat Joël Veltman in mijn tijd het Nederlands elftal had gehaald?" Volgens Bogarde ontbreekt het vooral aan instelling.

"Ik mis het killersinstinct bij Nederlandse verdedigers, het vuur dat oplaait in een voetballer. Als ik het veld inkwam, wilde ik de tegenstander vermoorden. Het was hij of ik. En in vrijwel alle gevallen dus ik", zegt Bogarde, wiens vingers jeuken. "Guus mag zo bellen, ik sta klaar."