Belletje Ajax blijft uit: Er wordt meer gekeken naar wie je kent dan wat je kunt
"Ajax is viermaal kampioen, maar dat is vooral de verdienste van Frank de Boer"

Belletje Ajax blijft uit: "Er wordt meer gekeken naar wie je kent dan wat je kunt"

22-11-2014 10:45
10

Als ex-speler van onder meer Ajax, FC Barcelona en Chelsea staat Winston Bogarde te springen om zijn bagage te gebruiken om de huidige generatie verdedigers beter te maken, iets dat volgens hem absoluut nodig is. Tot teleurstelling van Bogarde blijft een belletje vanuit bijvoorbeeld Amsterdam echter uit.

Bogarde ziet dat opvolgers van bijvoorbeeld zijn persoontje totaal niet te vinden zijn. "Denk je dat Joël Veltman in mijn tijd het Nederlands elftal had gehaald?", vroeg hij zich zaterdag al af. Guus Hiddink mag direct bellen om zijn ervaring in te schakelen, maar stiekem hoopt Bogarde ook op Ajax.

Die club heeft 'een speciaal plekje' in het hart van Bogarde. Maar toen Ajax Jaap Stam doorschoof naar de beloften, bleef een belletje naar de ex-international uit. "Ik heb het idee dat er in dit wereldje meer gekeken wordt naar wie je kent dan wat je kunt, maar ik sta te popelen, ben ambitieus, ja." Intussen is hij sceptisch over de ambities van Ajax, dat in de Champions League wil overwinteren.

"Zo'n doelstelling is mooi, maar niet reëel", zegt de ex-Ajacied in het Algemeen Daglad. "De selectie bijeen houden en de successen van de jaren negentig herhalen, is te idealistisch gesteld. Dat gaat nooit meer gebeuren. Het niveau van toen in de Eredivisie is zoveel malen hoger dan nu. Denk je dat Ajax destijds van PEC Zwolle had verloren met 5-1? Nog in geen miljoen jaar. En twee maanden later gingen ze in de Arena voor de Johan Cruijff Schaal wéér onderuit."

"Als speler van Ajax moet je je dan doodschamen. Overigens begreep ik goed dat er bij Ajax vier jaar geleden iets moest gebeuren, want te weinig spelers braken door en de club speelde amper een rol meer. Oké, Ajax is viermaal kampioen, maar dat is vooral de verdienste van Frank de Boer", besluit Bogarde in de ochtendkrant.