In het kort: 'ontdekker van Robben' blijft in Groningen, oud-AZ'er wint prijs

In het kort: 'ontdekker van Robben' blijft in Groningen, oud-AZ'er wint prijs

24-11-2014 22:53

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

'Ontdekker van Robben' blijft in Groningen
Henk Veldmate blijft voorlopig bij FC Groningen werkzaam als hoofd scouting. De Stuttgarter Zeitung heeft hem gelinkt aan VfB Stuttgart als opvolger van de onlangs ontslagen Fredi Bobic. De Duitsers beschouwen hem als 'de ontdekker van Arjen Robben, de man die wereldster Luis Suarez naar Groningen haalde met bescheiden middelen'. Manager technische zaken Peter Jeltema laat RTV Noord weten onbekend te zijn met de vermeende interesse van de werkgever van aanvaller Filip Kostic.

Oud-AZ'er verkozen tot beste speler van Estland
Ragnar Klavan is dit jaar verkozen tot de beste voetballer van Estland. Veertig sportjournalisten bezorgden hem met het maximum van 120 punten de eerste plaats. De centrale verdediger van FC Augsburg en het nationale team (98 interlands) was twee jaar geleden ook al de nummer één. In het verleden speelde de 29-jarige Est nog voor AZ en Heracles Almelo.

Zweedse scheidsrechter voor PSV
PSV krijgt donderdag in de Europese uitwedstrijd tegen Estoril te maken met een Zweedse scheidsrechter. De Europese voetbalbond UEFA wees maandag Martin Strömbergsson aan voor het groepsduel in Portugal, waar PSV overwintering in de Europa League kan veiligstellen. Een punt volstaat voor de Eindhovenaren om zich bij de laatste 32 clubs te scharen.

De UEFA stuurt de Sloveense arbiter Slavko Vincic naar De Kuip voor de confrontatie tussen Feyenoord en Sevilla. De Spaanse club, titelverdediger in de Europa League, gaat aan kop in de groep met acht punten. Feyenoord staat tweede met zes punten en kan zich in theorie ook al kwalificeren voor de volgende ronde.

Vincken op stage in Mallorca
Tim Vincken krijgt van Club Deportivo Atlético Baleares de kans om een contract in de wacht te slepen. De oud-speler van Excelsior en Feyenoord is vanaf deze week op proef bij de club uit de Spaanse Segunda Division. Vincken liep vorige week ook al stage bij het Engelse Leyton Orient, maar dat liep op een teleurstelling uit.

"Vanaf het begin voelde ik me niet welkom en ze lieten me een beetje aan m'n lot over. Ik had van een Engelse League One-club wel verwacht dat ze de dingen beter geregeld hadden, maar het was niet eens duidelijk wat mijn trainingstijden waren", aldus Vincken tegenover RTV Rijnmond.

Stuttgart zonder trainer
De Duitse voetbalclub VfB Stuttgart moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Armin Veh heeft na de nederlaag zondag tegen FC Augsburg (0-1) zijn functie neergelegd. Stuttgart staat met negen punten uit twaalf wedstrijden onderaan in de Bundesliga. Veh leidde de Duitse ploeg in 2007 nog verrassend naar de landstitel.

"De ploeg is beter dan de ranglijst laat zien", zei Veh maandag. "Ik ben daar verantwoordelijk voor. Het was een zwaar besluit, maar ik vind dat ik moet opstappen." De 53-jarige Duitser keerde afgelopen zomer terug bij de club waarmee hij zeven jaar geleden kampioen werd. Veh volgde Huub Stevens op, die Stuttgart wist te behoeden voor degradatie. De voormalige succestrainer wist zijn ploeg echter niet aan de praat te krijgen.

Nederlanders gaan Europa in
Scheidsrechters Pol van Boekel en Bas Nijhuis gaan deze week Europa in. Van Boekel heeft donderdag in Slowakije de leiding bij de groepswedstrijd in de Europa League tussen Slovan Bratislava en Young Boys. Nijhuis leidt dezelfde avond in Turijn de confrontatie tussen Torino en Club Brugge. Van Boekel krijgt in Bratislava hulp van de grensrechters Dave Goossens en Hessel Steegstra. Kevin Blom en Dennis Higler staan op de achterlijnen als vijfde en zesde man, Bas van Dongen fungeert als vierde man. Nijhuis neemt Rob van de Ven, Charl Schaap, Serdar Gözübüyük, Jochem Kamphuis en Angelo Boonman mee naar Italië. 

Sloveen voor Feyenoord
De thuiswedstrijd van Feyenoord tegen Sevilla FC van komende donderdag staat onder leiding van de Sloveense scheidsrechter Slavko Vinčič. De Spanjaarden gaan met acht punten aan kop in de poule, Feyenoord volgt met zes punten. De Rotterdammers hebben een goed resultaat nodig om Standard Luik en HNK Reijka op achterstand te houden, die beiden op vier punten staan. De wedstrijd in De Kuip begint donderdag om 19.00 uur.

Nederlandse coach naar Australië
Frans Thijssen (62) gaat als interim-trainer van Brisbane Roar aan de slag. De ex-speler van NEC, FC Twente, Ipswich Town, FC Groningen en Vitesse is de opvolger van Mike Mulvey, die zondag werd ontslagen. Brisbane Roar veroverde vorig seizoen de landstitel in Australië, maar is met vijf nederlagen in zes duels slecht begonnen aan het huidige voebaljaar.

"We geloven in Thijssen. Hij zal een belangrijke aanwinst voor onze club zijn", verwacht directeur Sean Dobson van de club. "Hij zal een nieuwe impuls aan de ploeg geven zodat we de titel kunnen verdedigen." De voormalige topvoetballer Thijssen, die tot 21 interlands kwam, trainde in het verleden Vitesse, het Zweedse Malmö, De Graafschap, Fortuna Sittard en een aantal clubs uit het Midden-Oosten. Hij veroverde twee jaar geleden met Jong FC Twente de landstitel.

Cruzeiro pakt titel
De voetballers van Cruzeiro hebben zondag (plaatselijke tijd) voor de tweede keer op rij de Braziliaanse titel gewonnen. De formatie uit Belo Horizonte versloeg Goias (2-1). Cruzeiro heeft twee speelronden voor het einde zeven punten meer dan nummer twee São Paulo. "Iedereen wil ons al het hele seizoen verslaan", jubelde aanvaller Marcelo Moreno na de beslissende zege van zijn ploeg. "Maar we zijn professionals. We verdienen deze titel."