Britse regering laat zich gelden: FIFA ter discussie, brief op de mat bij Blatter
Sportminister zet eerste stappen voor openbaring rapport

Britse regering laat zich gelden: FIFA ter discussie, brief op de mat bij Blatter

26-11-2014 11:07
1

De regering van Groot-Brittannië heeft de wereldvoetbalbond FIFA opgeroepen het volledige onderzoeksrapport over de toewijzing van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar openbaar te maken. Sportminister Sajid Javid heeft de eerste stappen inmiddels gezet.

Javid heeft persoonlijk een brief geschreven aan Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA. Dat meldt de BBC woensdag. "Zonder volledige openheid van zaken zal de FIFA zijn eigen geloofwaardigheid verliezen en de reputatie van het voetbal schade toebrengen", luidt een passage uit de brief.

Diverse voetbalbonden, waaronder de KNVB, eisten al eerder volledige inzage in het 430 pagina's tellende rapport van de Amerikaans jurist Michael Garcia, die de vele beschuldigingen over corruptie bij de toewijzing van beide eindrondes onderzocht. De FIFA bracht alleen een samenvatting van 42 kantjes naar buiten, waarin het zowel Rusland en Qatar vrijpleitte. Dat leidde tot veel ophef.

Volgens Garcia heeft de bond een "onvolledige en verkeerde voorstelling van zaken gegeven". De FIFA, die vooralsnog niet van plan is te bezwijken voor druk van buiten, zal wel het rapport opnieuw bekijken. Die taak is nu vergeven aan Domenico Scala, hoofd van de financiële toetsingscommissie van de FIFA.

Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, erkende dinsdag dat de wereldvoetbalbond veel schade heeft opgelopen door het onderzoeksrapport niet openbaar te maken. "Het is makkelijk om een reputatie te vernietigen", zei hij. "Dat kan in een seconde. Het duurt jaren om iets op te bouwen." De Britse minister Javid trekt in zijn brief aan Blatter ook de "onafhankelijkheid en transparantie" van de FIFA in twijfel. (ANP)