Weg bij AZ na 6000 uur en 118 miljoen: Ik was geen dictator, maar wél dominant
"De supporters geven mij nog steeds een heel warm gevoel"

Weg bij AZ na 6000 uur en 118 miljoen: "Ik was geen dictator, maar wél dominant"

26-11-2014 18:14
5

Dirk Scheringa trad in 2009 met veel bombarie terug als voorzitter van AZ. De DSB-affaire deed de markante zakenman de das om, maar vergeten zijn ze hem in Alkmaar nog niet.

Scheringa stond van 1993 tot en met 2009 aan het roer bij AZ en maakte hoge pieken, maar ook diepe dalen mee. De diepste vond plaats in zijn laatste jaar, toen hij zijn voorzittershamer moest inleveren door de affaire rond zijn bank DSB. In totaal besteede Scheringa naar eigen zeggen 6000 uur aan AZ. "En 118 miljoen euro", tekent Voetbal International op.

"De supporters geven mij nog steeds een heel warm gevoel. Ik heb mijn ziel en zaligheid in AZ gelegd, en niet om er zelf rijker van te worden. De eerste drie jaar kwam ik valkuilen tegen, er vielen lijken uit de kast. Stap voor stap hebben we de kwaliteit van de organisatie beter gemaakt", vertelt Scheringa aan het weekblad.

"In de laatste fase deden we dat met een enorm hecht team: René Neelissen, Toon Gerbrands, Marcel Brands, Louis van Gaal en ik. Ik nam de eindbeslissingen. Ik was geen dictator, maar wél dominant. Want je moet vooruit. Nu kijk ik terug op fantastische Europese wedstrijden, markante trainers en aantrekkelijk voetbal. Met ons bescheiden budget kwamen we heel hoog op de UEFA-ranking. Ik heb wel duizend prachtige anekdotes uit die tijd in mijn hoofd."