Daar zou PSV heel graag voor willen zakken op de Europa League-lijstjes

"Daar zou PSV heel graag voor willen zakken op de Europa League-lijstjes"

27-11-2014 08:19
13

In een troosteloos decor wil PSV donderdagavond de volgende stap naar Europese volwassenwording zetten. Met een punt tegen Estoril slagen de Eindhovenaren er voor het eerst in drie jaar in om Europees te overwinteren. En dat zal dan uitgebreid worden gevierd.

De tijd dat in Eindhoven werd neergekeken op het kleine broertje van de Champions League is namelijk al lang en breed voorbij. Toon Gerbrands wil helemaal niets van die oude houding weten. "Ik haal er zeker niet mijn neus voor op. Waarom zouden we dat doen?", zegt hij in De Telegraaf. "Het doorkomen van de groepsfase is voor ons gewoon een belangrijke doelstelling, waar ook technisch manager Marcel Brands en trainer Phillip Cocu volledig achter staan."

PSV is ook een echte Europa League-ploeg geworden. Het is zelfs de enige club die sinds de start in 2009 elk jaar aanwezig is geweest. In bijna alle statistiekenlijstjes staan de Brabanders bovenaan, iets waar de algemeen directeur niet helemaal trots op kan zijn. "Daar zit een dubbele moraal in. Natuurlijk willen we met PSV eens in de zoveel tijd de titel pakken en dan speel je Champions League. Daar zouden we heel graag voor willen zakken op die Europa League-lijstjes. Dat neemt niet weg dat de Europa League óók een mooi platform is, dat allerlei financiële én sportieve pluspunten met zich meebrengt."

Financieel kan Europees succes overigens ook goed uitpakken, hoewel dat bij de Champions League natuurlijk in het niet valt. "Tot en met de groepsfase levert de Europa League een bedrag tussen de 2,8 en 3 miljoen euro op. Dat is in de begroting opgenomen, maar dat zijn de inkomsten uit een eventueel vervolg niet. Als het ons lukt om een ronde verder te komen levert ons dat een plus van naar schatting 800.000 euro op", aldus Gerbrands. 

Wat al niet aan de status van de Europa League bijdraagt: PSV hoeft er niet op te rekenen dat er donderdag een mooi decor staat in Portugal. De thuisbasis van Estoril is een betonbak met slechts één overdekte tribune. Bij de vorige twee thuisduels in de Europa League waren er respectievelijk 2164 en 1985 fans aanwezig.