'Ajax moet Qatar aanspreken op vele doden bij bouw WK-stadions'
Amsterdammers gaan in de winterstop op trainingskamp

'Ajax moet Qatar aanspreken op vele doden bij bouw WK-stadions'

27-11-2014 13:20
29

Als Ajax in de winterstop op trainingskamp in Qatar is, moet de club het oliestaatje aanspreken op de erbarmelijke arbeidsomstandigheden voor de bouwvakkers die werken aan het WK 2022. Dat vindt het FNV.

Al jaren wordt er bericht over de doden die vallen bij de bouw van de stadions voor het toernooi in 2022. Ajax moet er wat van zeggen, aldus het FNV. "Ajax is een begrip in de internationale voetbalwereld", zegt Ruud Baars, algemeen secretaris van FNV, tegen AT5. "Wij zijn tegen boycots, maar dit is nu juist een kans om nu ook eens vanuit de voetbalwereld zelf aandacht te vragen voor de situatie."

"Ajax zelf heeft ook een aantal migranten en migrantenkinderen in de selectie. Het zou toe te juichen zijn als juist zij zich solidair verklaarden met deze arbeidsmigranten, wiens arbeids- en mensenrechten ernstig worden geschonden", aldus Baars. "Bij de bouw van stadions en infrastructuur voor het WK voetbal van 2022 in Qatar is nog steeds veel mis. Migranten uit landen als Nepal, worden als slaven behandeld en er zijn al vele honderden doden gevallen. Volgens onofficiële cijfers zijn de afgelopen jaren al duizenden doden gevallen bij de voorbereidingen voor het WK."

Ajax vertrekt zondag 4 januari naar Qatar en keert een week later terug in Amsterdam. Op zaterdag 10 januari oefent de ploeg van Frank de Boer tegen Schalke 04.