Feyenoord laat De Kuip ontploffen en overwintert na tien jaar weer in Europa

27-11-2014 20:50
38

Feyenoord heeft donderdag in de Europa League grote indruk gemaakt. De ploeg van trainer Fred Rutten versloeg titelhouder Sevilla in De Kuip met 2-0. Daardoor verzekerde de Rotterdamse club zich in een vroegtijdig stadium van overwintering op Europees niveau. Daarin slaagde Feyenoord tien jaar geleden voor de laatste keer.

De nummer vier van de eredivisie deed vanaf de aftrap niet onder voor de nummer vijf van Spanje. De thuisploeg, met verdediger Khalid Boulahrouz als debutant in het basisteam tegen zijn vroegere club, had voor de rust het meeste balbezit, maar kon geen grote kansen afdwingen. De Rotterdamse onmacht was grotendeels het gevolg van de zwakke en trage opbouw, die Feyenoord ook in de thuiswedstrijd zaterdag tegen FC Dordrecht (2-0) lange tijd opbrak.

Met name linksback Miquel Nelom grossierde in balverlies. Centrumspits Colin Kazim-Richards viel alleen op met een paar aardige doorkopballen op het middenveld. Vlak voor de rust dook nog wel Karim El Ahmadi gevaarlijk op in de buurt van doelman Sergio Rico, maar ook hij kon Kazim-Richards niet in stelling brengen.

Kenneth Vermeer, die grieperig aan het duel begon, kwam voor de rust amper in de problemen onder de lat. Sevilla combineerde soepel en met veel technisch vermogen, maar kwam voorin tegen het sterke verdedigingsduo Sven van Beek/Terence Kongolo nogal wat lengte en stootkracht te kort.

Ook in de beginfase van de tweede helft nam Feyenoord het initiatief. Toornstra, die zijn ploeg ook tegen FC Dordrecht over het dode punt heen hielp, brak het duel in de 56e minuut open. Hij bekroonde een lange aanval, met Jean-Paul Boëtius in een hoofdrol: 1-0.

Trainer Unai Emery reageerde na die verrassende goal snel met het inbrengen van zijn vaste waarden Carlos Bacca en Gerard Deulofeu, die aanvankelijk rust kregen. Door die dubbele wissel werd de Spaanse ploeg aanvallend aanzienlijk sterker, maar achterin vielen grote gaten. Boëtius verzuimde in de 67e minuut een grote kans te verzilveren (naast). Mede daardoor bleef de spanning heel lang groot in De Kuip. Met dank aan Vermeer hield Feyenoord stand waarna El Ahmadi zijn ploeg met een doeltreffende uithaal naar de volgende ronde schoot: 2-0. Hij miste nadien ook nog een grote kans op 3-0. (ANP)