In het kort: AA Gent loopt koppositie mis in België, Marseille loopt uit

In het kort: AA Gent loopt koppositie mis in België, Marseille loopt uit

28-11-2014 22:34
2

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Olympique Marseille verstevigt koppositie
Olympique Marseille heeft vrijdag de eerste plaats in de Franse competitie verstevigd. De ploeg van de Argentijnse trainer Marcelo Bielsa versloeg FC Nantes in het eigen Stade Vélodrome met 2-0. Florian Thauvin en Rod Fanni maakten al voor rust het verschil. Marseille heeft na vijftien wedstrijden 34 punten, vier meer dan Paris Saint-Germain, dat zaterdag tegen Nice speelt. De regerend kampioen uit Parijs was dinsdag in de Champions League te sterk voor Ajax (3-1).

Zulte Waregem 'misgunt' Gent koppositie
Zulte Waregem heeft AA Gent de koppositie in de Pro League niet gegund. Het duel in het Regenboogstadion eindigde vrijdag verrassend in 2-1. De bezoekers hadden bij winst de eerste plaats, in elk geval voor even, overgenomen van Club Brugge. Daar zag het aanvankelijk wel naar uit. De Israëliër Rami Gershon opende de score namens Gent na ruim een kwartier. Zijn Bosnische ploeggenoot Nermin Zolotic herschreef het gewenste scenario nog voor rust compleet. Hij dreef trainer Hein Vanhaezebrouck tot wanhoop door in amper vijf minuten tijd twee keer geel te krijgen voor stomme overtredingen.

Het duurde lang voordat de thuisclub, die onderin bivakkeert, kon profiteren van het personele overwicht. Na een dik uur was het zover. Bryan Verboom verblijde de aanhang met doeltreffende uithaal van een meter of dertig. Vlak voor tijd verveelvoudigde Yarouba Cissako de jubel op de tribune met de winnende treffer. Glynor Plet bleef bij de thuisclub op de reservebank.

Vela helpt Moyes aan eerste overwinning
Carlos Vela heeft de eerste thuiswedstrijd van trainer David Moyes bij Real Sociedad kleur gegeven. De Mexicaanse spits bezorgde de Baskische ploeg vrijdag een overtuigende overwinning op Elche: 3-0. Moyes maakte zijn debuut op de bank in stadion Anoeta van San Sebastian. De 51-jarige Schot werd in april ontslagen bij Manchester United en zat daarna ruim een half jaar zonder werk. Twee weken geleden werd Moyes aangesteld bij het slecht gestarte Real Sociedad als opvolger van de ontslagen Jagoba Arrasate. De Brit begon zaterdag met een doelpuntloos gelijkspel bij Deportivo la Coruña aan zijn Spaanse avontuur (0-0). Dankzij de trefzekere Vela kon Moyes vrijdag zijn eerste overwinning in de Primera División vieren.

Topper in Jupiler League gestaakt
De topper in de Jupiler League tussen De Graafschap en Roda JC is vrijdag halverwege de eerste helft tijdelijk stilgelegd. Scheidsrechter Ed Janssen stuurde beide ploegen naar binnen na aanhoudende spreekkoren in zijn richting op De Vijverberg. De supporters van De Graafschap nemen het Janssen kwalijk dat hij al na dertien minuten Jerry van Ewijk met rood uit het veld stuurde. Van Ewijk kreeg al na een paar minuten geel voor een grote overtreding. Toen de aanvaller in de dertiende minuut de score opende, vierde hij dat door zijn shirt over zijn hoofd te trekken. In lijn met de regels trok Janssen daarvoor de gele kaart, waardoor Van Ewijk met rood van het veld moest.

Park 'gewoon' aanwezig in Eindhoven
Ji-Sung Park is dinsdagavond aanwezig bij de Eredivisie-topper tussen PSV en Feyenoord. De Zuid-Koreaan had al ingestemd om zondag afscheid te nemen van het Eindhovense publiek en heeft ondanks de verschuiving besloten om deze afspraak na te komen. 'Park heeft zijn agenda aangepast om dinsdagavond in het Philips Stadion erbij te zijn. Zijn afscheid gaat dus door!', bericht de club via het Twitter-account. 'Ji-Sung Park heeft PSV persoonlijk laten weten dat hij dinsdag ook aanwezig is om afscheid te nemen van de PSV-supporters.'

Ten Rouwelaar staat voor fraai jubileum
Jelle ten Rouwelaar staat zaterdagavond voor de 250ste keer namens NAC Breda onder de lat in een Eredivisie-wedstrijd. Tegen FC Utrecht zal de loyale sluitpost (33) zijn jubileum beleven. De Bredase club staat momenteel zestiende op de ranglijst en moet snel punten gaan pakken om de aansluiting met de middenmoot niet te verliezen.

Keane vertrekt bij Aston Villa
Roy Keane is alweer vertrokken als assistent-trainer van Aston Villa. De Ierse oud-speler van Manchester United zegt de baan niet te kunnen combineren met het assistentschap bij de Ierse nationale ploeg. "Hoe het nu ging was voor zowel Aston Villa als voor Ierland niet wenselijk, daarom heb ik dit besluit genomen", vertelt Keane aan The Guardian.

CL-mysterie

De veldbetreders bij de Champions League-wedstrijd tussen FC Basel en Real Madrid blijken aan het werk te zijn geweest voor de Zwitserse club. Ze behoorden tot het beveiligingsteam en dienden supporters die zich zouden misdragen te filmen. Dat ze het veld niet mochten betreden, was ze even onduidelijk. "Deze twee personen zijn door ons aangemeld bij de UEFA", bevestigt een woordvoerder van FC Basel.

Vitesse-arend absent
Supporters van Vitesse moeten het dit weekend in de Gelredome zonder de arend Hertog II moeten doen. De eigenaar Gerard van den Brink houdt de roofvogel aan de kant uit solidariteit met de door vogelgriep getroffen pluimveeboeren. De arend mag wel vervoerd worden, maar over de voorwaarden van het vervoer is veel onduidelijk, aldus De Gelderlander.

Pelé stelt Brazilië gerust
"Het gaat goed met me. Ik kijk ernaar uit om de aankomende vakantiedagen met familie door te brengen en het nieuwe jaar met hernieuwde gezondheid te beginnen." Dat heeft voetballegende Pelé via Twitter laten weten vanuit het ziekenhuis. De Braziliaan (74) werd donderdag overgebracht naar een speciale afdeling van het Albert Einstein Hospitaal in São Paulo. Volgens een verklaring van het ziekenhuis is hij verplaatst om medische redenen. Zijn persoonlijke assistent José Fornos Rodrigeus sprak dat tegen en zei dat Pelé simpelweg te veel bezoek kreeg om goed te herstellen van een infectie aan de urinewegen. Pelé werd dinsdag opgenomen vanwege de problemen aan zijn urinewegen.

Sevilla-fans opgepakt in Rotterdam
De gemeente Rotterdam heeft donderdag 107 supporters van Sevilla aangehouden. Ze wilden de stad in zonder kaarten voor de wedstrijd, aldus RTV Rijnmond. De groep was met bussen naar Nederland gereisd. Ze werden van de weg gehaald en naar een politiebureau gebracht. Daar moesten ze een paar uur blijven. Woensdag hadden de Sevilla-fans al onrust veroorzaakt in Brussel. De fans zijn donderdagavond om 21.00 uur weer op de bus gezet richting Spanje.

Straf bommenwerper Vitesse
Een supporter die vorig jaar zwaar vuurwerk afstak in de Gelredome heeft een werkstraf van 240 uur gekregen. Het incident gebeurde bij het duel tussen Vitesse en NAC Breda op 15 december vorig jaar. De man heeft ook een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd gekregen en moet een schadevergoeding aan drie mensen betalen. Vijf fans raakten gewond, waarvan vier gehoorschade opliepen. De officier van justitie eiste overigens tien maanden cel wegens 'zware mishandeling'.