Depay: Dit soort dingen neem ik mee in mijn carrière, hier leer ik van
Aanvaller zit in mindere periode bij PSV

Depay: "Dit soort dingen neem ik mee in mijn carrière, hier leer ik van"

07-12-2014 08:40
23

Memphis Depay wil de beste voetballer ter wereld worden, maar zijn weg naar de top verloopt niet zonder hobbels en kuilen. Na een flitsende seizoensstart zit de aanvaller van PSV in een fase waarin veel van zijn kenmerkende acties mislukken. Op bezoek bij FC Dordrecht haalde Depay zich de woede van zijn teamgenoten op de hals door bij een 1-1-stand een strafschop te verprutsen.

"Dit soort dingen neem ik mee in mijn carrière, hier leer ik van", aldus de twintigjarige vleugelspits. "Gelukkig ben ik nog jong en heb ik genoeg tijd om te leren." Toen Depay in de eerste helft mocht aanleggen vanaf elf meter, schoot door zijn hoofd: stiften. "Ik had nog nooit zo een strafschop genomen, maar op dat moment stond ik daar achter.''

De PSV'er had een prachtige boogbal in gedachten, zoals Antonin Panenka in de EK-finale van 1976, maar hij zag zijn inzet op de lat belanden. "Met mijn traptechniek had dat gewoon 1-2 moeten zijn. "Dat kreeg de topschutter van PSV in de rust ook in klare taal te horen van zijn ploeggenoten. "Ze hebben me gecorrigeerd, logisch", aldus Depay.

De linksbuiten voetbalde op het kunstgras van Dordrecht vooral tegen zichzelf. Depay grossierde in mislukte acties en balverlies, soms tot wanhoop van ploeggenoten "Ik ben blij met de drie punten, maar voor mezelf heb ik geen lekkere wedstrijd gespeeld", beaamde de international, die na rust geel kreeg voor een opstootje met Ilias Haddad en vervolgens - om erger te voorkomen - werd gewisseld door trainer Phillip Cocu.

"Ik wil de beste zijn van PSV, van Nederland en tot de beste spelers van de wereld gaan behoren. Ik weet dat ik daarvoor meer moet laten zien. Het loopt even niet lekker, maar ik ga mezelf niet aanpraten dat ik uit vorm ben. Trouwens, ik hoef niet in vorm te zijn om doelpunten te kunnen maken, dat heb ik al laten zien."

Depay is zo'n speler die precies weet wat hij wil. Naar de top, het liefst zo snel mogelijk. Maar legt hij zichzelf soms niet teveel druk op? "Ach, iedereen weet wat ik kan. Ik ben gewend dat de focus op mij ligt, dat vind ik niet erg. Niet alleen de buitenwereld verwacht veel van me, ikzelf ook. Ik moet mezelf blijven, op de juiste momenten mijn acties inzetten. Gewoon doorgaan."

"Dit soort dingen als tegen Dordrecht neem ik mee, daar leer ik van. Maar PSV is niet alleen van mij afhankelijk; toen ik geblesseerd was, wonnen we ook. Het is heerlijk om te zien dat ook anderen het kunnen doen, zoals Wijnaldum vandaag. Die groei hebben we als team gemaakt."