Ajax komt tegen Utrecht met de schrik vrij dankzij gouden wissel De Boer
Amsterdammers winnen thuiswedstrijd met moeite

14-12-2014 14:19
21

Ajax sloot zondagmiddag een succesvolle week af met een sobere overwinning op FC Utrecht (3-1). De formatie uit Amsterdam bracht zich na een succesvolle start nog even in de problemen, maar kon opgelucht adem halen nadat invaller Anwar El Ghazi zijn eerste balcontact met de bevrijdende derde treffer bekroonde.

Ajax wist het publiek niet zo te vermaken als eerder deze week tegen Willem II (5-0) en Apoel Nicosia (4-0). Het elftal van trainer Frank de Boer startte in een te laag tempo, maar kwam toch heel eenvoudig op voorsprong. Thulani Serero hoort met enige regelmaat dat hij wel eens vaker mag scoren. De middenvelder liet in de zestiende minuut zien dat hij wel degelijk goed kan afronden. Hij kreeg de bal na een afgeslagen hoekschop voor zijn linkervoet en trof via de onderkant van de lat doel (1-0). Nog geen vier minuten later verdubbelde Davy Klaassen de voorsprong (2-0). De middenvelder was voor de vijfde wedstrijd op rij succesvol, na een mooie aanval waarbij vier ploeggenoten waren betrokken.

Geen club maakte het Ajax de afgelopen jaren lastiger dan FC Utrecht. De kampioen uit Amsterdam won slechts één van de vorige acht optredens met de angstgegner uit de Domstad. In de voorlaatste competitiewedstrijd voor de winterstop liet FC Utrecht zich echter vooral voor rust niet van zijn beste kant zien. De ploeg van trainer Rob Alflen verdedigde slordig en kwam aanvankelijk nauwelijks in de buurt van het doel van de thuisclub. Dankzij een foutieve inschatting van doelman Jasper Cillessen kwam FC Utrecht voor rust nog wel op 2-1. De keeper verliet onnodig zijn doel en gaf Rubio Rubin de kans te scoren (2-1).

Cillessen verkeek zich na de hervatting ook op een mislukte voorzet van Christian Kum. Hij had geluk dat de bal op de paal belandde. Ajax leek het zichzelf nog moeilijk te gaan maken, maar werd gered door de ingevallen El Ghazi. De buitenspeler kreeg in de 65e minuut voor het eerst de bal en tekende direct voor de 3-1. (ANP)