Cijfers Ajax-FC Utrecht: Cillessen dissonant, Klaassen opnieuw top
Amsterdammers moeizaam langs Domstedelingen

Cijfers Ajax-FC Utrecht: Cillessen dissonant, Klaassen opnieuw top

15-12-2014 00:10
14

Ajax rekende zondag met enige moeite af met FC Utrecht. De Domstedelingen hielden het lang spannend, maar waren na een treffer van Anwar El Ghazi verslagen (3-1). VoetbalPrimeur was in de Arena in maakt rapport op.

Wout Stravers
AMSTERDAM

Ajax:
Jasper Cillessen – 4,5: Kon aan de tegentreffer niet veel doen, maar was een bron van onrust. Verkeek zich op een voorzet en zijn uittrappen waren dramatisch.

Ricardo van Rhijn – 6,5: Begon zwak tegen Kristoffer Petersen, maar herstelde zich goed tegen de snelle aanvaller.

Joël Veltman – 5: Was tegenstander Rubio Rubin kwijt bij de goal van FC Utrecht. Die momenten moeten uit zijn spel.

Niklas Moisander – 5,5: Juist zijn specialiteit, opbouwen, liet hem in de steek. Leed veel te vaak balverlies en had geluk dat dat niet werd afgestraft.

Nick Viergever – 6,5: Speelde een degelijke wedstrijd tegen Edouard Duplan, die voor de verandering eens niet scoorde tegen Ajax.

Thulani Serero – 7,5: Als Serero zelfs met links gaat scoren, is hij echt in vorm. Speelt al weken prima op zijn nieuwe positie.

Davy Klaassen – 7,5: Uitstekende goal. Robbin Ruiter baalde na afloop, want "hij mikte ‘m met een stuit tussen m’n stokken door. Dat was de enige optie". Opnieuw een sterk optreden van Klaassen.

Lucas Andersen – 5: Was tegen APOEL Nicosia niet goed en dat was zondag opnieuw het geval. Hij had net de smaak te pakken, maar valt nu even terug.

Lasse Schöne – 5: Een matig optreden van de Deen, die na rust in ieder geval had moeten scoren. Mocht blij zijn dat niet hij, maar Ricardo Kishna werd gewisseld.

Arek Milik – 5: Zat totaal niet in de wedstrijd. Kwam af en toe de bal halen en had uiteindelijk nog wel een fortuinlijke assist op Klaassen. Verder was het niet veel van de Pool.

Ricardo Kishna – 6: Had in ieder geval meer dreiging dan Schöne, maar veel was dat niet. Geen denderend optreden dit keer.

Invallers
Anwar El Ghazi - speelde te kort voor een beoordeling
Jaïro Riedewald - speelde te kort voor een beoordeling
Richairo Zivkovic - speelde te kort voor een beoordeling

FC Utrecht:
Robbin Ruiter – 7,5: Het was dankzij Ruiter dat FC Utrecht nog lang mocht hopen op een punt. Hij pakte een inzet van Moisander katachtig.

Christian Kum – 7: Speelde een goede wedstrijd op de rechterkant. Hield Kishna grotendeels uit de wedstrijd en maakte bijna een onbedoeld werelddoelpunt (paal).

Ramon Leeuwin – 7: Was verbeten in de duels met Milik en kopte bijna de 2-2 achter Cillessen. Leeuwin leek zondag op de speler die vorig seizoen uitstekend speelde bij SC Cambuur.

Gévero Markiet – 3,5: Telkens als Markiet onder druk werd gezet, leverde hij de bal in. Dat hij in de rust naar de kant werd gehaald, was volkomen logisch.

Mark van der Maarel – 6: Niet heel opvallend. Moest even omschakelen toen hij ineens tegenover de handige El Ghazi stond.

Willem Janssen – 7: Is echt de leider van het team, maar was zondag iets teveel bezig met de scheidsrechter. Vormde een ‘koppeltje’ met Andersen en dat duel won hij overtuigend.

Tommy Oar – 5: Werd uit de wedstrijd gespeeld door Klaassen. Oar is veel aan Ajax gelinkt, maar toonde zondag niet aan waarom dat zo is.

Yassin Ayoub – 6: Wisselde goede en slechte momenten af. Had het zwaar met Serero, maar was voetballend prima in de periodes dat FC Utrecht de wedstrijd onder controle had.

Edouard Duplan – 7: Bedrijvig als altijd en aangever bij de 2-1. Was ongelukkig bij twee andere mogelijkheden, maar speelde niet slecht.

Rubio Rubin – 6,5: Schoof de bal uitstekend langs Cillessen, maar daar bleef het ook bij. Werd te weinig gevonden.

Kristoffer Peterson – 6,5: Schoot letterlijk en figuurlijk uit de startblokken, maar werd eigenlijk steeds onzichtbaarder.

Invallers
Timo Letschert - 6,5: Was een stuk betrouwbaarder dan Markiet. Aan de tegentreffer in de tweede helft kon hij weinig doen. 
Nacer Barazite: speelde te kort voor een beoordeling
Danny Verbeek: speelde te kort voor een beoordeling

Noot: om een cijfer te krijgen dien je langer dan een half uur gespeeld te hebben.